Нові санкції стануть одним із найжорстокіших кроків ЄС, щоб покарати Московію за її напад на Україну

04.05.2022 10:30   -

Європейський Союз запропонував поетапне введення ембарго на імпорт московитської нафти, виключення більшої кількості московитських банків із системи обміну платежами Swift та нові санкції, спрямовані на людей, які поширюють дезінформацію про війну Московії в Україні, заявили чиновники ЄС у вівторок, 3 квітня.

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель у вівторок, 3 квітня, став першим чиновником ЄС, який виклав ключові частини нового шостого пакету санкцій проти Московії, розробленого виконавчим органом ЄС, Європейською комісією. Пропозиції були розіслані державам-членам у вівторок пізно ввечері.

За словами двох офіційних осіб, знайомих із деталями, центральним елементом пакету нових санкцій проти Московії є пропозиція про те, щоб країни – члени блоку припинили імпорт московитської сирої нафти протягом шести місяців і більше не купували московитські нафтопродукти до кінця року.

Угорщина та Словаччина, дві країни, які значною мірою залежать від імпорту нафти, згідно з пропозицією, отримають 20-місячний період для відмови від московитського імпорту.

Пропозиція також передбачає запровадження санкцій проти трьох московитських банків, зокрема Сбєрбанку. Водночас санкції не передбачатимуть припинення операцій із цими банками, проте вони будуть відключені від Swift.

Раніше повідомлялося, що Євросоюз може затвердити шостий пакет санкцій проти Московії 10 травня. Це може відбутися на наступному засіданні Ради ЄС із закордонних справ.