Нова інформація про третє щеплення: робити чи не робити?

15.09.2021 11:45   -

У світі тривають запеклі дискусії про додаткове щеплення – потрібне воно чи ні. Результати попередніх досліджень вчених свідчать про значне збільшення захисту саме завдяки третій дозі.

Але науковий журнал  The Lancet виступив з критикою масової ревакцинації від коронавірусу. Авторами статті  з рекомендаціями виступила міжнародна група вчених, серед яких – співробітники ВООЗ. Водночас у Всесвітній організації охорони здоров’я закликають зосередитися на вакцинації нещеплених людей.

На думку експертів, існуючі вакцини досить ефективні, і гострої необхідності в масовій ревакцинації зараз немає. Крім того, як зазначили медики, занадто раннє або часте введення повторних доз препаратів може привести до міокардиту і синдрому Гієна-Барре.

Це стосується, за їхніми даними, як мРНК-вакцин (наприклад, Pfizer і Moderna), так і препаратів на основі аденовірусу. У матеріалі наголошується, що переваги первинної вакцинації проти COVID-19 значно переважують ризики від зараження коронавірусом.

Відзначається, що перед тим, як рекомендувати бустерні дози вакцин, фахівцям потрібно буде провести відповідні дослідження. Між тим повідомлялося, що в США зовсім скоро стартує вакцинація третьою дозою вакцини від коронавірусу.

Нагадаємо, згідно з дослідженням, вакцина Moderna  ефективна проти COVID-19 на 93% через шість місяців після другої дози.

Професорка Анат Екка Зохар, яка очолює дослідження впливу третьої дози в Ізраїлі, вважає, що бустерний укол ще більше захищає від тяжкого перебігу захворювання. Вона назвала третю дозу “рішенням для стримування нового спалаху хвороби”.

Ще в липні в Ізраїлі почали робити третє щеплення людям, старше 60 років. Зараз додатковий раз щеплюють людей віком 40+.

Третю дозу щеплення почали робити і у Великій Британії, але тільки людям з дуже ослабленим імунітетом. Наприклад, тим, хто хворіє на рак, людям з ВІЛ та пацієнтам після трансплантації. Ще одну дозу там радять вводити через 8 тижнів після другої.

Посилаючись на досвід Ізраїлю, запровадити третю дозу, як частину повної вакцинації від ковіду, планують і у США. За словами головного радника Джо Байдена з охорони здоров’я доктора Ентоні Фаучі, три дози мРНК вакцин є більш правильним рішенням, що збільшує захист від інфекції.

Робити бустерні дози людям з груп ризику планують в Австрії, Франції, Угорщині, Ірландії та Сербії.

В Україні поки що не планують вдаватися до третього щеплення: “У нас дуже чітка позиція – жодної бустерної дози, коли у нас невакциновані стільки людей”, – різко говорить про ймовірність додаткового щеплення українців очільник МОЗ Віктор Ляшко.

Станом на 8 вересня, в Україні повністю вакциновані двома дозами лише 10% населення – це 4,4 млн людей. Понад 5,6 млн отримали одну дозу.

За даними МОЗ, двома дозами щеплено 57% медиків і лише 30% освітян. Люди старшого віку, які найбільше ризикують тяжко хворіти і померти внаслідок Covid-19, досі найменш вакциновані серед усіх вікових груп.

Наразі швидкість вакцинації в Україні становить приблизно 3,5 млн доз на місяць. Хоча, за статистикою, все менше людей приходить на перше щеплення.

Міністр охорони здоров’я, і головний санітарний лікар дуже обережні у своїх прогнозах, що буде з вакцинацією далі.

За словами пана Ляшка, наразі Україна розглядає два варіанти. Перший – це третя доза, коли, можливо, більше не потрібно буде вакцинуватися. Друга – це курс повторного щеплення орієнтовно через рік. Але обидва ці варіанти стануть можливі, коли повний курс щеплення отримає більшість населення.

У рішенні щодо бустерної дози й ревакцинації Україна буде орієнтуватися на рекомендації ВООЗ.

“Чекаємо закінчення клінічних досліджень від виробників вакцин і на рішення ВООЗ. Ще немає доказової бази, що бустерна доза настільки ефективна, що вона перевищує ефект від повторної вакцинації”, – говорить пан Ляшко.