Нова епоха розпочалася в Ізраїлі: опозиція досягла угоди про уряд без Нетаньяху

14.06.2021 07:12   -

Парламент Ізраїлю більшістю лише в один голос підтримав створення нової урядової коаліції з восьми партій під керівництвом Яїра Лапіда та Нафталі Беннетта. За нову коаліцію після запеклих дебатів у неділю, 13 червня, віддали свої голоси 60 зі 120 депутатів Кнесету, 59 виступили проти, один депутат утримався, – повідомляє інформагенція dpa.

Таким чином, в Ізраїлі завершується ера Біньяміна Нетаньяху, який упродовж 12 останніх років обіймав посаду голови уряду.

За домовленістю, перші два роки головою уряду країни буде Беннетт з альянсу правих партій “Яміна”, після чого його змінить Яїр Лапід з ліберальної партії  “Єш Атід” (“Є майбутнє”) . До складу нового кабінету мають входити 27 міністрів. Міккі Леві з партії “Єш Атід” обрали головою парламенту.

Нафталі Беннет, глава невеликої націоналістичної партії “Яміна”, зайняв пост прем’єр-міністра. За оцінками видання POLITICO, якщо він хоче налагодити роботу інститутів влади в Ізраїлі, йому доведеться підтримувати громіздку коаліцію партій правого, лівого і помірного політичного спрямування. Виступ Беннета кілька разів переривалося вигуками депутатів: спікер кнесету Ярів Левін був змушений попросити охорону вивести з залу декількох найбільш емоційних парламентаріїв. “Ваші крики настільки ж гучні, як і ваша нездатність управляти Ізраїлем”, – заявив Беннет прихильникам Нетаньяху. У своєму виступі Беннет також сказав, що має намір протистояти ядерній угоді світової спільноти з Іраном.

Вісім партій, включаючи невелику арабську фракцію Раамією, яка вперше в історії увійшла до правлячої коаліції, єдині в своїй опозиції Нетаньяху, проте мають різні погляди по внутрішнім і зовнішньополітичним питанням. Як вважають аналітики, вони, ймовірно, “будуть переслідувати скромну мету“, спрямовану на зниження напруженості у відносинах з палестинцями і підтримка хороших зв’язків з Вашингтоном без висунення будь-яких серйозних ініціатив.

 Угода про коаліцію підписали депутати від партій і рухів “єш атід”, “кахоль-Лаван”, “Яміна”, “Авода”, “Наш дім – Ізраїль”, “Тіква Хадаша”, “Мерец” і Раамією. Угода з участю восьми фракцій з 61 місцем, необхідним для отримання більшості голосів парламентаріїв, було підписано 2 червня,

Беннетт висловився проти повернення ядерної угоди з Іраном. Він також попередив радикальне ісламістське угруповання ХАМАС, яке фактично править у Секторі Гази, про “залізну стіну” у разі, якщо  продовжиться обстріл цілей в Ізраїлі. Утім, ХАМАС вже запевнив, що продовжить збройну боротьбу проти Ізраїлю.

Беннетт серед іншого пообіцяв, що за його прем’єрства уряд Ізраїлю здійснюватиме спроби зближення з іншими арабськими державами.

До нової коаліції увійшли вісім партій – як правого, так і лівого спрямування. Вперше в історії країни належить до коаліції і арабська партія РААМ.

Лідер консервативної партії “Лікуд” Біньямін Нетаньяху, виступаючи у парламенті, наголосив: “Якщо ми маємо піти в опозицію, то ми зробимо це – до часу, поки не повалимо цей небезпечний уряд”.

Парламентські вибори в Ізраїлі – вже четверті за два останні роки – відбулися 23 березня. На них перемогла партія “Лікуд”, очолювана Біньяміном Нетаньяху. Втім, партія отримала лише чверть від 120 мандатів, і не змогла сформувати новий уряд.

Тому останніми тижнями в країні тривали переговори щодо створення так званої “коаліції змін”, для утворення уряду без участі “Лікуд”.