Норвегія затримала російського шпигуна

18.08.2020 11:36   -

Громадянина Норвегії було заарештовано після зустрічі з російським офіцером розвідки в ресторані в Осло, повідомило розвідувальне відомство Норвегії.

Чоловік був заарештований після передачі інформації, яка “може зашкодити фундаментальним національним інтересам”. Служба безпеки Норвегії заявила, що громадянина підозрюють у порушенні норвезького закону, який передбачає максимальний термін в’язниці 15 років.

“Ми вважаємо, що завдяки своїй роботі він отримав доступ до інформації, яка цікавить іноземну державу”, – заявив журналістам Ніволл Нігаард, – повідомляє Ассошіейтед Прес.

Норвезькі ЗМІ заявили, що справа стосується промислового шпигунства, джерела підтверджують, що підозрюваний працює в компанії. DNV GL, яка є найбільшим технічним консультантом у світовій галузі відновлюваної енергетики та нафти і газу.

Прем’єр-міністр Ерна Солберг заявила, що їй повідомили про цю справу. Затримуваному загрожує суд в Осло, який відбуватиметься за зачиненими дверима.

У останній відомій шпигунській справі в Норвегії за участю московщини брав участь норвезький прикордонний інспектор Фроде Берг, засуджений в Росії в 2019 році до 14 років в’язниці за шпигунство. Його заарештували в Москві в грудні 2017 року і звинуватили у зборі інформації про російські ядерні підводні човни для норвезької розвідки. У листопаді 2019 року відбувся тристоронній обмін шпигунами, коли норвежця та двох литовців звільнили в обмін на двох росіян, які опинилися в тюрмі у Литві. Шпигунський обмін відбувся на прикордонному пункті пропуску з московським ексклавом Калінінграда, нагадує Ассошіейтед Прес.

Незрозуміло, чи теперішня справа настільки ж велика, як арешт Арне Трехольта у 1984 р., засудженого за державну зраду та шпигунство від імені Радянського Союзу проти Норвегії під час холодної війни, якому був присуджений 20-річний тюремний термін.

Трехольт, який тоді був головним прес-директором МЗС, надав Союзу документи про розміщення військ НАТО та Норвегії, а також конфіденційні повідомлення про переговори між норвезькими та світовими лідерами. Його було звільнено із в’язниці 1992 року, після чого він переїхав у Росію.