«Нівелює мету децентралізації»: лідери громад і експерти закликають парламентарів голосувати проти нового проєкту змін до Конституції

13.01.2020 14:59   -
Автор:

Текст змін до Конституції України щодо децентралізації влади містить низку загроз для розвитку місцевого самоврядування.
Якщо президент Володимир Зеленський не відкликає його для доопрацювання, лідери громад і експерти з питань децентралізації влади і місцевого самоврядування закликають парламентарів голосувати проти запропонованого законопроєкту.
Про це йдеться у їхній другій спільній заяві, яку підписали, зокрема, голови найбільших українських міст, серед яких і мер Дніпра Борис Філатов.

Автори звернення також наголошують, що ключова вимога попередньої спільної заяви щодо необхідності публічного обговорення проєкту змін до Конституції України була проігнорована. Натомість, оновлений текст невідомого авторства (у порівнянні з першою версією) має лише технічно-формальні корективи – щоб уникнути можливого негативного висновку Конституційним Судом України.
«Оскільки ми, на жаль, не отримали жодної офіційної реакції на нашу першу спільну заяву та у зв’язку із значущими загрозами, які містить навіть доопрацьований проєкт змін до Конституції України, змушені вчергове робити спільну заяву з категоричним закликом не голосувати за цей законопроєкт», – зазначається у документі.
Так, запропонований інститут «префектів» може стати інструментом політичного тиску на місцеве самоврядування з боку центральної влади. Це пов’язано з тим, що вплив представника, якого призначає Президент України, зменшуватиме вплив громади на процес ухвалення місцевих рішень.
Можуть зменшитися і фінансові гарантії місцевого самоврядування, адже проєкт скасовує обов’язок держави у повному обсязі фінансувати делеговані нею повноваження. Йдеться про освіту, охорону здоров’я, соціальний захист, культуру, спорт. Для громад це – ризик втратити бюджети розвитку та нівелювати здобутки бюджетної децентралізації, що уповільнить розвиток і оновлення міст.
У заяві також підкреслюють, що зміни зменшуватимуть повноваження голів громад і нівелюватимуть спроможний базовий рівень місцевого самоврядування в Україні.
Днепр. Главное