Німецька вугільна електростанція перетвориться на “зелену”. Гарна була б перспектива для нашого Донбасу

23.01.2021 20:26   -

Консорціум з Vattenfall, Shell, Mitsubishi Heavy Industries та комунального постачальника тепла Wärme Hamburg готові до нового проєкту.

Чотири великі фірми у п’ятницю підписали лист про наміри розробити ”мегаелектролізатор” у німецькому місті Гамбург, який вироблятиме так званий ”зелений” водень, – повідомляє cnbc.

У повідомленні прес-служби міста йдеться про те, що перспективна установка потужністю 100 мегават (МВт) буде розташована на місці вугільної електростанції в Мурбурзі, яка зараз перебуває на стадії зупинки.

У грудні 2020 року було оголошено, що Федеральне мережеве агентство Німеччини компенсує Vattenfall, який експлуатує завод і є однією з компаній, що беруть участь у нових планах, за поступову відмову від заводу в Мурбурзі. 

Окрім Vattenfall, консорціум складається з Shell , Mitsubishi Heavy Industries та комунального постачальника тепла Wärme Hamburg. Якщо все піде за планом, виробництво зеленого водню може розпочатися в 2025 році.

″У майбутньому зелений водень буде відігравати дуже важливу роль в енергетичній системі, а отже і для нас”, – зазначив Фабіан Ціглер, який є керуючим директором операцій Shell у Німеччині.

Водень може вироблятися різними способами. Один включає використання електролізу з електричним струмом, що розщеплює воду на кисень та водень.

Якщо електроенергія, що використовується в процесі, походить від відновлюваного джерела, такого як вітер, тоді він називається ”зеленим” або ”відновлюваним” воднем. Проєкт, передбачений для Гамбурга, вироблятиме водень із використанням вітру та сонячної енергії.

Тепер чотири залучені компанії будуть подавати заявки на фінансування ЄС для свого проєкту, і їх заявка повинна бути подана у першому кварталі 2021 року. План також підкреслює зміну політики всередині Німеччини, яка покладалася на вугілля як джерело енергії протягом багатьох років.

Новини про плани щодо Гамбурга з’являються наприкінці тижня, коли сформувались два інших європейських проєкти, орієнтовані на видобуток зеленого водню.

Надії на водень

Водень – ще одна область, яка починає набирати обертів. ЄС розробив плани щодо встановлення 40 гігават відновлюваних водневих електролізерів та виробництва до 1030 метричних тонн відновлюваного водню до 2030 року.

Міжнародне енергетичне агентство заявляє, що глобальне виробництво спеціального водню складає приблизно 70 мільйонів метричних тонн на рік, і заявляє, що попит продовжує зростати, збільшившись ”більш ніж утричі” з 1975 року.

Як зазначає Міністерство енергетики США, водень ”є носієм енергії, а не джерелом енергії”, тобто він є вторинним джерелом енергії, таким як електрика. DOE додає, що водень ”може доставляти або зберігати величезну кількість енергії” і ”може використовуватися в паливних елементах для виробництва електроенергії або енергії та тепла”.

У понеділок було оголошено, що дочірнє підприємство німецького промислового гіганта Thyssenkrupp було укладено інженерний контракт на встановлення установки гідролізу для води на 88 мегават для Hydro-Québec. Електроенергія для цього проєкту буде надходити з гідроенергії.

Кілька днів потому, у середу, датська енергетична фірма “Орстед” заявила, що продовжує планувати розробку демонстраційного проєкту, який використовуватиме офшорну енергію вітру для отримання зеленого водню.