Німеччина виключила Україну з переліку країн підвищеного ризику

09.01.2022 18:29   -

Уряд Німеччини виключив Україну зі списку країн з високим рівнем зараження коронавірусом, – повідомляє сайті Інституту Роберта Коха, який підпорядкований МОЗ країни.

З 9 січня на українців поширюватимуться загальні правила вʼїзду до Німеччини: усі старші за шість років зобов’язані надати негативний результат тесту на коронавірус, сертифікат про повний курс вакцинації або довідку про нещодавнє одужання.

Водночас канцлер Олаф Шольц і глави федерального і земельних урядів вирішили посилити правила відвідування ресторанів, кафе та барів через стрімке поширення варіанту коронавірусу «Омікрон», пише Deutsche Welle.

Жодні обмеження не стосуватимуться лише щеплених бустерною дозою вакцини проти COVID-19. Вакциновані двома дозами та ті, хто перехворів на коронавірус, мають надати негативний результат тесту на COVID-19.

Також вакцинованих бустером звільнили від необхідності перебувати на карантині після контакту з носіями коронавірусу. Виняток поширюється і на тих, хто контактував із хворими, але пройшов повторний курс вакцинації чи знову перехворів на коронавірус не більше ніж три місяці тому. Для решти діє 10-денний карантин.

Україна перебувала в переліку країн високого ризику для Німеччини з 10 жовтня 2021 року. Вʼїзд дозволявся в разі гострої потреби або за наявності сертифікату про повну вакцинацію від коронавірусу. Перед прибуттям до Німеччини необхідно було заповнити спеціальну онлайн-анкету та надати дані про вакцинацію або негативний ПЛР-тест, або тест на антиген, або довідку про одужання.

Ті, хто не отримав повний курс вакцинації, мали провести 10 днів на карантині. Цей термін можна було скоротити за умови негативного результату ПЛР-тесту на коронавірус через 5 днів після приїзду.

Раніше в Німеччині зобов’язали медичних працівників вакцинуватися від коронавірусу. Згідно з ухваленим рішенням, медики та працівники будинків для літніх людей мають до 15 березня 2022 року надати документи про вакцинацію або про одужання від коронавірусу.