Кілька продуктів, які допоможуть відновити енергію після свят

09.01.2022 18:49   -

Багато людей відчувають втому чи втрату сил після новорічних святкувань. Нестача енергії може вплинути на щоденну діяльність: зменшити продуктивність та результативність.

У такий період варто ретельно переглянути свій раціон і додати до нього продукти, багаті поживними речовинами для підвищення енергії.

Серед них:

Банани – один з найкращих продуктів харчування. За даними Nutrition Data, вони є чудовим джерелом:

  • складних вуглеводів (22,8 г на 100 г фрукту, 8% денної норми);
  • калію (358 мг на 100 г фрукту, 10% денної норми);
  • вітаміну В6 (0,4 мг на 100 г фрукту, 18% денної норми).

Саме ці поживні речовини підвищують рівень енергії.

Така жирна риба, як лосось та тунець, є хорошими джерелами білка, жирних кислот та вітамінів групи В.

За даними ресурсу Nutrition Data, порція лосося (1135 мг на 100 г риби) або тунця (243 мг на 100 г риби) забезпечує рекомендовану щоденну кількість жирних кислот омега-3.

Показано, що саме ці жирні кислоти зменшують запалення, яке є частою причиною втоми.

Вітамін В12 у поєднанні з фолієвою кислотою виробляють еритроцити та допомагають залізу краще працювати в організмі. Оптимальний рівень еритроцитів та заліза може зменшити втому та збільшити енергію.

Яйця – справжнє джерело білку, яке може надати вам бажаної енергії. Так, у 100 г сирого яйця міститься 10,9 г білку (22% денної норми).

Окрім цього, в яйцях є амінокислота – лейцин. Вона допомагає клітинам приймати більше цукру в крові, стимулювати вироблення енергії. А також сприяє збільшенню розщеплення жиру для вироблення енергії.

Ба більше, яйця багаті вітамінами групи В (B6 та B12). Ці вітаміни допомагають ферментам виконувати свою роль у процесі розщеплення їжі для отримання енергії.

Темний шоколад має більший вміст какао, ніж білий або молочний шоколад.

Доведено, що антиоксиданти в какао мають багато користі для здоров’я. Наприклад, вони посилюють кровообіг в організмі. Цей ефект сприяє доставлянню кисню до мозку та м’язів, що покращує їхню функцію.

Це може бути особливо корисно під час фізичної активності.

Окрім того, пришвидшення кровообігу може допомогти зменшити розумову втому та покращити настрій.

Авакадо, завдяки всій своїй значній користі для здоров’я, вважається суперпродуктом.

Наприклад, вони багаті корисними жирами, вітамінами групи В та клітковиною. Близько 84% здорових жирів в авокадо походять з мононенасичених та поліненасичених жирних кислот.

Показано, що ці здорові жири посилюють засвоєння поживних речовин. Вони також можуть зберігатися в організмі та використовуватися як джерела енергії.

Крім того, на клітковину авокадо припадає 80% вмісту вуглеводів, що може допомогти підтримувати стабільний рівень енергії.