Німеччина надасть Україні €1 млрд грантової підтримки

30.05.2022 10:44   -

Уряд Німеччини має намір надати Україні €1 млрд грантової допомоги. Про це повідомила посол Німеччини в Україні Анка Фельдгузен у Твіттері.

«Обговорила з Міністром фінансів Сергієм Марченком актуальний стан у фінансовій сфері та надання грантової (€1 млрд) допомоги Україні з боку Німеччини. Рада тісному співробітництву між міністерствами фінансів наших країн», — написала вона.

18 травня повідомлялося, що Кабінет міністрів залучить пільговий кредит до €150 млн від державного банку уряду ФРН Кредитної установи для відбудови (KfW). Кошти спрямують, зокрема, на відбудову критичної інфраструктури.

За останні тижні уряд досяг домовленості про отримання кредиту від уряду Японії в розмірі $300 млн та фінансової підтримки від Світового банку в розмірі $1,5 млрд.

Україна потребує близько $5 млрд на місяць додаткового фінансування. Наразі можна розраховувати на понад $11,5 млрд, сказав в інтервʼю Forbes представник України у Світовому банку Роман Качур.

За його словами, Світовий банк надав $1 млрд, очікується ще $2 млрд. Конгрес США проголосував за пакет, який включає $8,5 млрд прямої допомоги. Уряд Канади оголосив, що передасть $1 млрд у спеціальних правах запозичення (СПЗ).

Європейська комісія запропонувала надати Україні нову макрофінансову допомогу в сумі до 9 мільярдів євро. Про це оголосила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. “Ми пропонуємо поповнити значну короткострокову допомогу, надану до цього моменту, новою винятковою макрофінансовою допомогою для України в розмірі до 9 мільярдів євро у 2022 році”, – йдеться у заяві на сайті Єврокомісії.

Наразі найбільшим донором траст-фонду є США – $1 млрд, наголосив Качур.