Незабаром випустять одразу дві нові п’ятигривневі монети для нумізматів присвячені двом обсерваторіям

08.02.2021 20:03   -

250 років Астрономічній обсерваторії Львівського університету

10 лютого Національний банк України випустить нову 5-гривневу монету, присвячену 250-річчю Астрономічної обсерваторії Львівського університету, – повідомляє НБУ.

Науково-дослідницька установа Львівського національного університету імені Івана Франка, одна із найстаріших обсерваторій Східної Європи, заснована у 1771 році, з чим пов’язують початок розвитку астрономії у Львові.

Вивчення небесних об’єктів у Львові тоді було на тому самому рівні, що й у Берліні, Вільнюсі чи Відні, оскільки обсерваторія за оснащенням не поступалася тогочасним європейським подібним закладам. Науковців виховували у Львівському університеті, де спеціально запровадили окремий курс астрономії. Основними напрямами діяльності сучасної установи є дослідження Сонця, зір, міжзоряного середовища, галактик та Всесвіту як цілого.

Важливим напрямом діяльності є також лазерно-віддалемірні, фотометричні та позиційні спостереження штучних супутників Землі. Комплекс телескопів для таких спостережень є в реєстрі наукових об’єктів, які становлять національне надбання України.

На аверсі монети розміщено: на тлі стилізованого зоряного неба: малий Державний Герб України (угорі), під яким написи – УКРАЇНА/2021; у центрі на дзеркальному тлі – телескоп обсерваторії Львівського університету; номінал – ПЯТЬ ГРИВЕНЬ (унизу півколом); логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (праворуч від телескопа).

На реверсі монети розміщено композицію, що символізує часи перших документально підтверджених астрономічних спостережень у Львові, – на дзеркальному тлі абрису панорами Львова XVIII ст. зображено збірний образ тогочасного астронома, унизу міські мури, на тлі яких – напис 250/РОКІВ та будівля обсерваторії; угорі напис півколом – АСТРОНОМІЧНА ОБСЕРВАТОРІЯ ЛЬВІВСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ.

Нацбанк выпустит новую монету с панорамой Львова: фото


200 років Миколаївській астрономічній обсерваторії (н)
200 років Миколаївській астрономічній обсерваторії (н)

200 років Миколаївській астрономічній обсерваторії

Інша монета присвячена науково-дослідному інституту “Миколаївська астрономічна обсерваторія” – одній із найстаріших обсерваторій Східної Європи, заснованій у 1821 році як морська обсерваторія з метою забезпечення Чорноморського флоту часом, картами та навчання морських офіцерів астрономічним методам орієнтування.

Історія розвитку Миколаївської обсерваторії пов’язана з вирішенням важливого завдання в астрономії – створенням небесної Фундаментальної системи координат, що полягає в створенні серії Фундаментальних каталогів, які стали результатом колективних зусиль обсерваторій світу, зроблених на основі мільйонів окремих спостережень і визначень координат зірок протягом майже 200 років. Основними напрямами діяльності сучасної установи є дослідження об’єктів навколоземного простору, динаміки тіл Сонячної системи, створення астрометричних каталогів зір, інформаційна підтримка астрономічних досліджень та астрономічне приладобудування.

На аверсі монети на тлі стилізовано зображеного фрагмента земної кулі розміщено: малий Державний Герб України (угорі), написи: 2021 (над гербом), УКРАЇНА (під гербом); у центрі – історична будівля Миколаївської астрономічної обсерваторії, яка має особливу конструкцію, оригінальну круглу залу, кладку тощо; номінал – П’ЯТЬ ГРИВЕНЬ (унизу півколом); логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (праворуч).

На реверсі монети розміщено астрономічні інструменти: на дзеркальному тлі – меридіанне коло, по обидва боки від якого написи: 1821 (ліворуч), 2021 (праворуч); над ним на матовому тлі: зображення символічного центру Миколаївської астрономічної обсерваторії з її координатами, визначеними першим директором обсерваторії Карлом фон Кнорре (ліворуч) та силует оптичного приладу – секстанта (праворуч); написи: 200 РОКІВ МИКОЛАЇВСЬКІЙ АСТРОНОМІЧНІЙ ОБСЕРВАТОРІЇ (по колу).