Європейці висилають російських дипломатів

08.02.2021 19:39   -

Німеччина, Польща та Швеція вислали трьох російських дипломатів в результаті скоординованої помсти за вислання РФ трьох дипломатів Європейського Союзу, коли міністр зовнішньої політики ЄС відвідував Москву минулого тижня, – повідомляє yahoo.

«МЗС Німеччини сьогодні відповідно статті 9 Віденської конвенції про дипломатичні зносини від 18 квітня 1961 року оголошує одного співробітника російського посольства в Берліні персоною нон ґрата. Цим кроком федеральний уряд реагує на рішення РФ», – повідомляється на сайті німецького зовнішньополітичного відомства.

Уряди Швеції та Польщі зробили аналогічні заяви.

«Ми проінформували російського посла, що людину з російського посольства попросили залишити Швецію. Це чітка відповідь на неприйнятне рішення видворити шведського дипломата, який лише виконував свої обов’язки», – написала міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде у твітері.

Виконавчий орган ЄС захистив Джозепа Боррелла під час поїздки до РФ, де заявив, що дізнався про вислання через соціальні мережі, розмовляючи з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим у п’ятницю в Москві.

У понеділок прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що висилання дипломатів з Німеччини, Польщі та Швеції, яких Москва звинуватила в участі у протестах на захист Олексія Навального, що відбувся минулого місяця, відбулося за день до поїздки Боррелла.

У своєму блозі, опублікованому пізно в неділю, Борелл зазначив, що його прохання до РФ зупинити вислання були проігноровані. 

Колишній керівник оборони Естонії Ріхо Террас, який зараз є членом парламенту ЄС, розпочав кампанію із закликом, аби Боррелл подав у відставку.

Пєсков заявив журналістам, що російські чиновники “не були ініціаторами краху відносин”.