Недосип сприяє ожирінню. Понад 50% європейців мають надлишкову вагу, – Ірландія і Мальта лідери

22.07.2021 09:56   -

Згідно з останніми даними Європейського статистичного агентства (Eurostat) за 2019 рік, 53% дорослого населення ЄС мають надлишкову вагу, а 17% страждають від ожиріння. Для аналізу використовувався індекс маси тіла, який враховує співвідношення ваги і зросту.

Дані показують, що 45% дорослого населення мають нормальну вагу, а 3% – недостатню.

Статистика показує, що в країнах Східної Європи частка людей з надмірною вагою вище, ніж в країнах Західної Європи. Найбільша частка в Хорватії і Мальті – 65%, найменша – в Італії (46%) і Франції (47%).

В Україні 39,6% українців мають нормальну вагу, тоді як 59,1% населення має надмірну вагу, а 24,8% – ожиріння.

У віковій групі від 18 до 24 років була зафіксована найнижча частка населення з надмірною вагою в ЄС в 2019 році (25% мають надлишкову вагу, 6% – ожиріння), а у віковій групі від 65 до 74 років – найвища (66% і 22% відповідно).

В ЄС також існують істотні відмінності щодо частки дорослих з надмірною вагою або ожирінням з точки зору статі і соціально-економічного становища.

 В цілому, у всіх країнах ЄС чоловіки частіше страждають надмірною вагою. У 2019 найвища частка чоловіків і жінок з ожирінням була зафіксована на Мальті.

У 2019 серед населення у віці 18 років і старше найнижча частка жінок з ожирінням спостерігалася в Італії (10,7%), Румунії (10,8%), Болгарії (11,9%) та на Кіпрі (14, 1%). Серед чоловіків цей показник був найнижчим в Румунії (11,1%), Італії (12,9%), Нідерландах (13,2%) і Франції (14,3%).

Найвищий відсоток жінок, які страждають ожирінням, був зареєстрований в Естонії (23,6%), Латвії (25,7%), Ірландії (26,0%) і Мальті (26,7%), а серед чоловіків з ожирінням найвищий відсоток був виявлений в Хорватії (23,7%), Ірландії (25,7%), Угорщині (25,8%) і на Мальті (30,6%) .

Ожиріння – серйозна проблема суспільної охорони здоров’я, оскільки воно значно збільшує ризик хронічних захворювань, таких як серцево-судинні захворювання, діабет 2 типу, гіпертонія, ішемічна хвороба серця і деякі види раку. Для певних людей ожиріння може бути пов’язано з широким спектром психологічних проблем. Для суспільства в цілому це пов’язано зі значними прямими і непрямими витратами, які створюють значне навантаження на охорону здоров’я та соціальні ресурси.

Команда дослідників Каліфорнійського університету підтвердила, що тривала відсутність сну може спричинити набір ваги у зв’язку зі збільшенням апетиту до калорійної їжі.

Як зазначається у дослідженні, відсутність сну знизила активність у зонах оцінювання апетиту в лобовій корі та острівці головного мозку. Активність у мигдалині — головному відділі центральної нервової системи, навпаки, посилилася. Ця двостороння зміна профілю мозкової активності пов’язана зі значним збільшенням апетиту до їжі з високим вмістом калорій, ступінь якого визначається суб’єктивною кількістю втрати сну учасників.

Згідно з висновками дослідження, недостатня кількість сну може призвести до розвитку ожиріння. Зниження активності в районах кори головного мозку, що відповідають за оцінку продуктів, у поєднанні з надмірною чутливістю мигдалини, змушує людину обирати продукти, найбільш здатні спричиняти повторний набір ваги.

Ожиріння є одним із основних факторів ризику виникнення таких захворювань, як діабет, серцево-судинні захворювання, інсульт та деякі види раку.Щоб запобігти появі надмірної ваги та ожирінню, медики радять:

  • обмежити калорійність свого раціону за рахунок зниження рівня споживання жирів та цукру;
  • збільшити споживання фруктів і овочів, а також цільних злаків і горіхів;
  • регулярно займатись фізичними вправами (60 хвилин в день для дітей і 150 хвилин в тиждень для дорослих).