Небезпечні хімікати на дніпровському “Південмаші” потребують негайної утилізації

03.11.2021 19:27   -

Строк використання ємностей для зберігання небезпечних хімічних речовин (гептилу), що перебувають на “Південмаші” у Дніпрі, добіг кінця і тепер необхідна термінова заміна контейнерів. Про це йдеться у відповіді підприємства на інформаційний запит Суспільного.

У відповіді генерального директора заводу Сергія Войта на запит журналістів йдеться про те, що підприємство не отримує коштів на забезпечення зберігання речовини. Самотужки підприємство не здатне здійснити заходи із заміни контейнерів для зберігання хімікатів. На заводі зараз зберігається 95 тонн речовини. 37 тонн – у некондиційному стані. Гептил мали утилізувати до 2020 року, втім, всі звернення керівників підприємства до уряду були марними. І ось – термін використання ємностей для гептилу вичерпався…

«Підприємство не отримує відшкодування витрат на зберігання гептилу за поточний рік і не може розраховувати на нього в наступному році. Строк експлуатації резервуарів, де зберігається гептил, вичерпано. За відсутності коштів умови зберігання погіршуються і вже не можуть надійно забезпечувати необхідний рівень безпеки працівників підприємства та громадян міста», – сказано в документі.

Зрозуміло, що завершення терміну експлуатації хімічних контейнерів нічим добрим не виллється у перспективі. Про екологічну катастрофу говорити зарано, але що може статися в такій ситуації – уявити страшно. Адже гептил (компонент реактивного ракетного палива) – надзвичайно токсичний і мутагенний (вчетверо токсичніший синильної кислоти).

Гептил – це компонент ракетного палива, який вкрай небезпечний для людини, він має вкрай невисоку гранично допустиму концентрацію. Але річ навіть не в цьому. Впливаючи на людей, він вражає буквально всі системи людини, починаючи з того, що вона є канцерогенною речовиною, і вражає імунну систему, серцево-судинну, лімфатичну, нервову систему, шлунково-кишковий тракт, печінку, шкіру, а також викликає порушення репродуктивної діяльності та поява вроджених каліцтв. Насправді, кожна частина організму людини уражається гептилом. Є, щоправда, деякі речі, які свідчать, що він швидко розкладається, деякі дослідження свідчать, що він швидко перетворюється на іншу форму у навколишньому середовищі. Але ці дослідження поки що до кінця не підтверджені, і слово “швидко” все одно означає кілька днів, а не негайно“, – відзначив свого часу Директор з програм “Грінпіс Росія” Іван Блоков.

Термін зберігання гептилу на території «Південмашу» в Дніпрі вичерпано – відповідь підприємства