НБУ погіршив прогноз зростання ВВП у 2022 році

21.01.2022 11:28   -

Національний банк (НБУ) погіршив прогноз зростання ВВП у 2022 році з 3,8% до 3,4%, – повідомила пресслужба Нацбанку.

Зокрема, за підсумками 2021 року зростання реального ВВП, за оцінками НБУ, становило близько 3%. Відновленню економіки сприяли стійкий споживчий попит, нарощування інвестицій підприємствами після кризи, а також рекордний урожай сільськогосподарських культур. Водночас економічне пожвавлення було повільнішим, ніж очікувалося.

Водночас прогноз зростання ВВП на 2022 рік знизився з 3,8% до 3,4% з огляду на напружену геополітичну ситуацію, що негативно впливатиме на інвестиційні рішення, наслідки коронакризи, високі ціни на енергоносії та дефіцит окремих видів сировини.

У 2023–2024 роках Нацбанк очікує зростання реального ВВП на рівні близько 4% на рік. Цьому має посприяти стабілізація геополітичної ситуації протягом 2022 року, остаточне вичерпання негативних ефектів пандемії, подальше зростання світової економіки та збереження доволі сприятливих умов торгівлі. 

У 2021 році поточний рахунок зведено з дефіцитом 1,9% ВВП. Цьому сприяли високі світові ціни на основні товари українського експорту – продовольство та продукцію гірничо-металургійного комплексу (ГМК). Водночас наприкінці року дефіцит поточного рахунку стрімко розширився під впливом значного подорожчання енергоносіїв, скорочення зовнішнього попиту на продукцію ГМК і рекордних виплат дивідендів.

Зазначається, що внаслідок пожвавлення внутрішнього попиту, як споживчого, так й інвестиційного, надалі від’ємне сальдо розшириться – до 3,3% ВВП у 2022 році та до 3,3–3,5% ВВП у наступні роки.  

Наприкінці грудня Міністерство економіки відкоригувало свій прогноз зростання ВВП країни на 2022 рік у бік більшої стриманості – до 3,6%. Міністерство очікувало, що обмеження для економіки будуть зняті раніше, але виявлення нових випадків і чергові хвилі COVID-19 говорять про те, що підприємствам може знадобитись більше часу, аби адаптуватись до нових умов.