Наш земляк, що створював атомну бомбу, помер на 102 році життя

12.01.2021 12:42   -

 На 102 році життя пішов з життя уродженець Дніпра, видатний фізик, академік, останній з безпосередніх учасників розробки першої радянської атомної бомби Ісаак Маркович Халатников — перший директор Інституту теоретичної фізики ім. Л. Д. Ландау, – повідомляє interfax.

Ісаак Халатников родом народився 17 жовтня 1919 року в Катеринославі в єврейській родині. Був працьовитим школярем, перемагав на різних математичних олімпіадах, захоплювався грою в шашки.

У 1941 році закінчив фізичний факультет Дніпропетровського університету за спеціальністю «Теоретична фізика». Ще будучи студентом університету, почав здавати іспити з теоретичного мінімуму Льву Ландау, який запросив його стати своїм аспірантом.

В кінці 1940-х – початку 1950-х років працював у складі групи теоретиків, які виконували розрахунки ядерного і термоядерного зброї, він запропонував рішення складної проблеми стійкості при розрахунку бомб, що дозволило істотно скоротити терміни створення зарядів, за що отримав Сталінську премію.

За радянських часів з 1965 по 1992 рр. був директором Інституту теоретичної фізики ім. Ландау, ставши згодом його почесним директором.

Спільно з фізиком-теоретиком Львом Ландау створив теорію квантових рідин і розвинув її в застосуванні до рідкого гелію (найбільш відома теорія надплинності Ландау – Халатникова).

Крім того, Ісаак Халатников – фахівець в області фізики низьких температур, квантової теорії поля. Працював в галузі загальної теорії відносності та космології.

Його дружина Валентина Миколаївна Щорс – дочка відомого командарма Миколи Щорса.