“Наш край” у Дніпрі: безплатний офіс в обмін на 5 млн на тендерах?

23.10.2018 14:30   -
Автор:

Торік Дніпровську міську парторганізацію “Наш край” проспонсорував підприємець Антон Грищенко. Він заробляє на департаменті міськради, підпорядкованому заступнику мера Олександрові Сидоренку – очільнику міського осередку партії “Наш край”. З 2017 року підприємець надає в оренду міській парторганізації “Наш край” приміщення площею 180 м² як спонсорську допомогу.
Про це заявив Рух “ЧЕСНО“, повідомляє Інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ“.
Місцеві організації партії “Наш край” на Дніпропетровщині за останні два роки подали майже порожні звіти – жодних грошових внесків чи видатків.
Перші зрушення в житті дніпровського осередку партії почалися влітку минулого року. 20 липня 2017-го стало відомо, що міську організацію партії “Наш край” у Дніпрі очолив заступник мера міста Олександр Сидоренко.

“Наш край” в Днепре возглавил опытный управленец Александр Сидоренко, который ранее на протяжении многих лет возглавлял Центральный район города. Решение об этом принято на собрании городской организации партии, – розповідають у місцевій організації партії.
Як зазначають на сайті партії, з вересня 2017 року в м. Дніпрі почала працювати офіційна громадська приймальня партії “Наш край”.

На фото можна побачити ще й друковану партійну продукцію
Офіс на вул. Жуковського, 43 у м. Дніпрі партійці згадують у фінансових звітах з вересня 2017 року. Приміщення площею 180 квадратних метрів передав підприємець Антон Грищенко як спонсорський внесок.


Телефоном на запитання, чи є він членом партії “Наш край”, Антон Грищенко відповів ствердно.
“Так, член партії”, – сказав підприємець.
Антон Грищенко є одним з надавачів послугДепартаменту з питань місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційної політики Дніпровської міськради. Протягом останніх двох років департамент замовив у нього послуг на понад 5,5 млн грн, зокрема з організації та проведення соціального заходу “Університет третього віку”.

А як же без зазначення “За підтримки…”
2017 року слухачами Університету третього віку стали понад 3 тисячі дніпрян віком від 55 років. Цей захід дає мерові змогу нагадати про себе та свої заслуги.
Зауважимо, що Антон Грищенко співпрацює здебільшого саме з Департаментом місцевого самоврядування. Декілька невеличких замовлень на загальну суму майже 130 тис. грн він одержував також від Департаменту гуманітарної політики Дніпровської міськради та одне – від дніпровського парку на майже 19 тис. грн.
У міськраді Департамент з питань місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційної політики курирує заступник міського голови Дніпра Олександр Сидоренко, який є очільником міської парторганізації “Наш край”.

2016 року Сидоренко очолював ще й департамент, коли цей виконавчий орган працював за тимчасовим положенням.
2017-го чиновник став фігурантом скандалу. Департамент місцевого самоврядування був організатором конкурсу серед громадських організацій і розподіляв кошти для реалізації їхніх проектів. 250 тис. грн отримала ГО “Дніпропетровська обласна молодіжна рада”, керівником якої до 2011 року був Олександр Сидоренко.
“До 2011 года руководителем ОО “ДОМР” был Александр Николаевич Сидоренко, то есть нынешний профильный заместитель мэра, которому как раз и подчиняется тот самый департамент – организатор конкурса – повідомляла Громадська організація “Платформа Громадський контроль”.
Але повернімося до партії “Наш край”. Виходить, що підприємець, який на мільйони гривень надає послуги Департаменту місцевого самоврядування та інформполітики, проспонсорував міську організацію політпартії “Наш край” приміщенням.
Перше велике замовлення Антон Грищенко отримав саме минулого літа. 18 липня 2017 року Департамент з питань місцевого самоврядування уклав з ним угоду про організацію та проведення соціального заходу “Університет третього віку” на 1,7 млн грн.

Після підписання договору цей підприємець із 1 вересня минулого року передав міській парторганізації “Наш край” у користування офіс на п’ять місяців.
2018 року департамент, підпорядкований голові дніпровського осередку партії “Наш край” Сидоренку, уклав із Грищенком ще дві угоди загальною вартістю 3,8 млн грн про організацію та проведення заходу “Університет третього віку”.

Узяти коментар в Антона Грищенка щодо його зв’язків із Сидоренком і заробітків на тендерах не вдалося.
Закон України “Про політичні партії в Україні” забороняє фінансувати партії підприємцям або підприємствам, понад 10% доходу яких – це кошти, отримані за постачання товарів, робіт і послуг для державних потреб. Не допускається здійснення внесків на користь партії саме під час виконання договору про закупівлю або впродовж року після закінчення його дії.
“Виходить, що обмеження певне є, але з посиланням на нечинне законодавство”, – коментує експерт Центру політико-правових реформ Дмитро Калмиков.
Експерт звертає увагу на те, що в чинному законі є посилання на нечинний закон “Про здійснення державних закупівель”, замість якого наразі діє закон “Про публічні закупівлі”.
По суті ж ФОП Грищенко отримує значну частину свого прибутку саме від органу місцевого самоврядування. Якраз такі випадки законодавець і хотів виключити, аби попередити корупційні ризики від зрощування чиновницького апарату і політичних партій.