Нарешті ворога припинили називати другом

07.09.2021 06:35   -

У Києві минулого тижня демонтували пам’ятний знак на честь дружби Києва та Москви, який знаходився у сквері на вулиці Маршала Якубовського недалеко від іподрому, – повідомляє сайті Київради. Демонтаж відбувся згідно з рішенням міськради від 8 липня.

Пам’ятник було встановлено у серпні 2001 році, коли Голосіївський район ще називався Московським.

“Нарешті пам’ятник демонтовано, але шкода, що влада зробила це лише після розголосу і привернення уваги громадськості, а не одразу у 2014 році після початку російської агресії, коли усім адекватним людям стало зрозуміло, що дружби з Росією бути не може”, – розповіла ініціаторка демонтажу, депутатка Київської міської ради Аліна Михайлова.

У Facebook вона додала, що дружба Києва і Москви, “якщо й існувала колись, закінчилась окупацією Севастополя, Донецька і Луганська. Дружба в майбутньому неможлива, допоки Росія не піде геть з кожного сантиметру української землі, не відшкодує кожну копійку збитків і поки президент РФ не вибачиться перед українським народом на колінах. Будь-яка споруда, що прославляє державу-окупанта та виспівує нашу з ним дружбу – це плювок в душу тисяч загиблих українців. Дружби немає. Все, забудьте. І навіть про неї не мрійте”.

У керівництві міста з нею згодні. “Держава-агресор загрожує збереженню суверенітету України, всупереч мирним угодам. У результаті пам’ятні знаки на честь дружби втратили свій сенс“, – заявив заступник міського голови – секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко.

Гранітний знак зберігатимуть в музею тоталітаризму.

Спершу київська влада відмовилась демонтувати цей пам’ятник, мотивуючи відсутністю порядку демонтажу. Чиновники аргументували це тим, що пам’ятник досі перебуває на балансі комунального підприємства з утримання зелених насаджень Голосіївського району Києва як основний засіб зовнішнього благоустрою з балансовою вартістю 105 500,00 грн.

Але Михайлова повторно винесла це питання на розгляд комісії. Після підтримки комісією Київрада на засіданні 8 липня ухвалила рішення про демонтаж пам’ятника дружби Києва та Москви та передачу його до музею тоталітаризму. Тоді “за” проголосувало 80 депутатів – представники всіх фракцій, крім ОПЗЖ.

Зауважимо, даний знак встановлено у сквері на вул. Маршала Якубовського в серпні 2001 року, його неодноразово намагались зруйнувати і обмальовували. У 2019 році кияни навіть подавали петицію з проханням демонтувати цей монумент, але вона не набрала необхідної кількості голосів.

Нагадаємо також, що Український інститут національної пам’яті склав список з 26 об’єктів Києва, які ще треба декомунізувати. У ньому значаться: герб СРСР на щиті скульптури Батьківщина-мати, кінний пам’ятник Щорсу на бульварі Шевченка, скульптури робітників під Аркою дружби народів і бюст Леніна на станції метро «Театральна».

Зокрема, питання про демонтаж герба СРСР зі щита скульптури Батьківщина-мати обговорюється з 2015 року, але поки залишається на рівні обговорень.

Також монумент під Аркою дружби народів у вигляді скульптурної композиції двох робочих з гербом СРСР викликає подив у киян і громадських активістів. Він не відповідає історичній дійсності і є частиною радянської ідеології. Але коли його демонтують, поки що невідомо.