Нарешті реконструкція найстарішої гімназії Дніпра, розпочата ще за президенства Порошенка, завершується

24.07.2021 08:51   -

Фінішувала глобальна реконструкція гімназії №33 у Дніпрі. Зроблено все – від двоповерхового харчоблоку до шкільного подвір’я. Нині завершують розставляти меблі та обладнання, – повідомляє ДніпроОДА.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу shkola3-1110x630.png

«Для найменших мешканців регіону створюємо комфортну і кольорову інфраструктуру. Будуємо «з нуля» дитячі садочки, реконструюємо школи. Готовий об’єкт  – найстаріша гімназія Дніпра», – зазначив голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко.

Від гімназії старими залишились стіни і перекриття. Все решта – нове.

Капітальна реконструкція очікує школу № 33. Про це Інформатору стало відомо з поста на сторінці радника голови ДнепрОГА Юрія Голика.

«Ще одна школа в обласному центрі, яку ми разом з мерією Дніпра починаємо реконструювати цього року. Спасибі всім платникам податків Дніпропетровської області. Все, що ми будуємо, – це сплачені вами податки і Децентралізація», – зазначив він.

Розпочалася реконструкція ще за президента Порошенка і голови ОДА Юрія Голіка, коли розпочалися масові ремонти, будівництва, реконструкції всієї бюджетної сфери. Все це стало можливим завдяки децентралізації, яку ініціював п’ятий президент, коли гроші не розподіляли з центру, а вони лишалися на місцевому рівні.

 Якщо в 2013-му стабільному році з бюджету області лише 5% йшло на розвиток, то з початком децентралізації велика частина податків стала залишатися в областях. Наш бюджет збільшився, і вже 55% доходів йдуть на розвиток. Згідно з проєктом бюджету області на 2019 й, на розвиток визначено 65 – 70%. Це рекорд для нашої країни. Але це питання того, як кожна область формує свій бюджет, яка логіка в нього закладається і які пріоритети у голови ОДА.

Але потім електорат проголосував за “Слуг народу” і все загальмувалося. І ось тільки нещодавно все розпочате раніше будівництво, завдяки децентралізації від Порошенка, влада Зеленського почала продовжувати, привласнивши всі попередні досягнення, обізвавши все, що було закладено, розпочато і побудовано – “Великим будівництвом” або, як його влучно назвав народ: “Велике крадівництво” Зеленського.

Але повернемося до реконструкції школи. Від багатьох інших об’єктів школа № 33 відрізняється тим, що після капітального ремонту її зовнішній вигляд кардинально не зміниться. Вся справа в тому, що навчальний заклад має багату історію, а тому важливо було зберегти його історичний вигляд.

Історичний вигляд школи збережуть

На місці сучасної школи, на Троїцькій площі, в ХІХ столітті була перша в Катеринославі державна жіноча гімназія, названа Маріїнської. Після становлення радянської влади Маріїнська жіноча гімназія збереглася як установа, але змінилися умови прийому – тепер це була трудова школа з українською мовою викладання, де спільно навчалися хлопчики і дівчатка.

У 20-х роках трудову школу перетворили в неповну середню школу з семирічним курсом навчання, а в 1937 році – в десятирічку. Після окупації школа повністю відновила навчальний процес в 1944 році. У 1972-1973 роках історична будівля школи отримав третій поверх. У 2003 році школа знову отримала статус гімназії, а в 2010-му – повернула слово «Маріїнська» в назву.

Тепер тут всюди яскраві акценти – тематичні фотошпалери й панно, різнокольорові стіни. Яскрава підлога – продовження різнокольорових стін. День знань учні зустрінуть в модернізованій будівлі.

«Із радістю здали об’єкт в експлуатацію колективу та учням гімназії. Виконали великий об’єм роботи. Зараз будівля в оновленому красивому вигляді», – сказав представник підрядника Ігор Чорнодуб.