Нападник «Дніпра-1» Артем Довбик приніс історичну перемогу Україні на Євро-2020

30.06.2021 12:34   -

Для Довбика – вихід на поле проти Швеції став лише третім у складі національної збірної України. Нападник дебютував у складі команди в березні (9 хвилин проти Казахстана), потім вийшов у товариському матчі проти Бахрейна в травні (45 хвилин).

Вирішальний гол Артема Довбика у ворота Швеції став не тільки його першим тріумфом за збірну України. А окрім того Довбик побив один з найстаріших рекордів чемпіонату Європи з футболу, – український форвард забив найпізніший гол, який приніс команді перемогу.

Артем Довбик ударом головою в падінні забив другий та заключний гол у ворота суперника на 120-й хвилині 37 секундах матчу.

Попередній рекорд встановив француз Мішель Платіні у 1984 році, коли він відзначився на 118:53 хвилині у півфіналі проти Португалії (перемога французів 3:2). Упродовж 37 років нікому не вдавалося побити цей рекорд, аж допоки Артем Довбик не забив гол у ворота Швеції.

У перших трьох матчах Євро-2020 Довбик не виходив на поле, а в 1/8 фіналу його випустили через травму Артем Бєсєдіна та невелике пошкодження Андрія Ярмоленка.

Також Довбик став наймолодшим гравцем збірної України, який коли-небудь забивав гол на чемпіонатах Європи. Форвард «Дніпра-1» обійшов Олександра Зінченка, який менше ніж дві години пробув наймолодшим автором гола.

Удар форварда був вирішальним, оскільки перший тайм матчу збірної України та Швеції завершився двома голами. На 27-й хвилині Олександр Зінченко після результативного пасу Андрія Ярмоленка забив гол у ворота шведів. Однак вже до завершення тайму збірна Швеції відігралась ㅡ на 43-й хвилині Еміль Форсберг завдяки рикошету зрівняв рахунок.

У другому овертаймі збірна України все ж таки обіграла Швецію з рахунком 2:1 та виборола квиток на 1/4 фіналу Чемпіонату Європи з футболу, який відбудеться 3 липня в Римі.

Україна потрапила в 1/8 фіналу Євро-2020 як одна з чотирьох найкращих команд, які посіли у своїх групах треті місця.