Найтяжче буде децентралізувати бюджет

18.11.2014 09:11   -
Автор:

У суботу “Блок Петра Порошенка” та “Самопоміч” опублікували в інтернеті проект коаліційної угоди. Має 66 сторінок, 17 розділів. Підписати документ планують у середу, пише gazeta.ua.
— На рівні намірів ця угода — дуже оптимістична й обнадійлива, — говорить політолог Володимир Цибулько, 50 років. — Ключовими пунктами є зміна Конституції, реформування силових органів, поліпшення виборчого законодавства та спрощення ведення бізнесу. Це справжній євроінтеграційний пакет.
У розділі про національну безпеку пропонують використовувати термін “вірогідний противник”. Як варто було б прописати це? Конкретно назвати ворогом Росію?
— Усе прописали делікатною мовою. Її використовують не лише для внутрішнього вжитку, а й для зовнішнього. Це — декларація для дипломатів, щоб мали поле для маневрів. Бо, оголосивши країну ворогом, будь-які переговори з нею треба починати з укладення мирної угоди. А вже потім обговорювати інші, наприклад, торговельні питання.
Коаліціянти хочуть скасувати позаблоковий статус України для вступу до НАТО за п’ять років. Це реально?
— Путін підштовхнув нас до Альянсу і створив новий сенс його існування. Зараз формують війська НАТО швидкого реагування, що можуть застосувати в разі агресивних дій Кремля. До цього їх не було. Мали тільки війська країн-учасниць НАТО. Тому 2019 року можемо стати членами Альянсу.
Виборчу систему депутати хочуть зробити пропорційною з відкритими списками. Обирати мерів великих міст — у два тури. Мажоритарка збережеться на виборах до сільських і селищних рад. Чому не йдеться про зменшення чи скасування виборчого бар’єра?
— Нема ясності не лише щодо прохідного бар’єру. Заявлена пропорційна система виборів із відкритими списками. Але яку саме форму використають? Наприклад, у Швейцарії списки партій надсилають виборцям за кілька місяців до голосування, щоб вони могли ознайомитися. Підозрюю, у нас ідеться про пропорційну систему з висуненням мажоритарних кандидатів на округи з подальшим делегуванням у список тих, хто більше за інших набере голосів.
Що перемовники не врахували в коаліційній угоді?
— Не зовсім зрозуміло, як реформуватимемо медицину. Дуже розмито прописані подальші зміни у сфері освіти.
Які пункти угоди нереально втілити?
— Найтяжче буде децентралізувати бюджет.
Автор: Ольга Москалюк