Найбільший квітковий годинник у Європі зацвів у Кривому Розі

25.05.2021 11:37   -

Змінюють зовнішній вигляд циферблату двічі на рік. Замість зимових прикрас зараз висадили більше 20 тисяч квітів.

Ящики з рослинами виставляють у формі оригінального орнаменту. У мерії кажуть, цей часомір найбільший в Європі. Зараз на ньому майорять рожеві петунії, золотаві чорнобривці та цинерарії, які привезено з Горішніх Плавнів. Квіткова композиція тішитиме криворіжців аж до серпня, а потім її знову оновлять та викладуть більше 16 тисяч нових квіток.

Квітковий годинник у Кривому Розі відкрили 2011 року, з нагоди 20-річчя незалежності України. Він є найбільшим у Європі. Діаметр циферблата становить 22 метри, довжина годинникової стрілки – 8, а хвилинної – 12,5 метра. Незвичайний механізм зайняв відповідне місце – посеред облаштованого в європейському стилі парку Героїв на проспекті Металургів. Що цікаво, під ним міститься відеогалерея краєзнавчого музею. 

Основою композиції став герб міста Кривого Рогу, розташований на темно-зеленому тлі. Малюнок створений за допомогою понад 22 тисяч квітів: петуній, бегоній, колеусів, цинерарій. Ажурні об`ємні стрілки виконані у вигляді світлових коробів, які рухаються монорейкою. Уночі вся краса рослин та механізму підсвічується сотнями ліхтариків. Квітковий годинник запускають за допомогою електронної системи. Щогодини лунає мелодійний бій механізму.

По-справжньому оцінити всю цю красу можна тільки в літній час. Взимку вдасться хіба що побачити розміри годинника та прогулятися алеями парку, у якому його встановлено. Квітковий годинник у Кривому Розі вважають символом відліку нової епохи не тільки міста, а й усієї Дніпропетровської області як квітучого регіону.