«Нафтова війна» завершилась поразкою РФ: Росія і країни ОПЕК домовились про зменшення видобутку нафти

10.04.2020 11:06   -
Автор:

Після місяця торгівельних «війн» між Росією та Сайдівською Аравією, країни нарешті дійшли згоди в питанні зменшення об’ємів видобутку нафти. Про це повідомляє Економічна правда.
Нагадаємо, що через відмову РФ скорочувати видобуток, Саудівська Аравія фактично витіснила Росію з європейського ринку нафти, а ціна російської нафти впала до 10 доларів за барель. Така ціна для Росії стала просто убивчою – вона була меншою за витрати на її видобуток і транспортування. Власне, метою небувалого зниження цін на нафту Саудівською Аравією і мало на меті змусити Росію повернутися до угод про зменшення видобутку. В цій війні перемогли саудити, а Путін, що наполягав на принциповій важливості для Росії нарощувати об’єми видобутку і експорту нафти – програв.
Переговори тривали понад 10 годин, а досягнуті домовленості передбачають, що у травні-червні цього року видобуток буде скорочено на 10 млн барелів на добу, з липня по грудень – на 8 млн барелів на добу, з січня 2021 по квітень 2022 року – на 6 млн барелів на добу.
Втім, цього разу зі зменшенням видобутку не погодилась Мексика – міністр енергетики країни не погодилась з такими умовами та покинула відеоконференцію.
«За словами одного з делегатів, група ОПЕК + не буде скорочувати видобуток без участі Мексики та не збирається знову зустрічатися у п’ятницю, натомість зосереджується на переговорах на зборах G-20, запланованих на 10 квітня. Саме на цих переговорах планують домовитися з Мексикою», – відзначило агентство Bloomberg.
Позиція Мексики уже вплинула на ціни на нафту – вони знов знизились. Зокрема, ціна російської UralS знов упала (на майже 7%) і становить 22,5 доларів за барель.
Отже, хоча Саудівська Аравія і Росія готові знизити обсяг видобутку приблизно до 8,5 млн барелів на добу, на 23% від рівня в 11 млн, решта країн – на 23% від своїх базових рівнів (видобуток на жовтень 2018 року), поки що приводу радіти у Путіна немає – ціна на нафту поки що стабільно не зростає.
Чому саудівський принц обіймає Путіна