Національний банк України запровадив нову монету номіналом 10 гривень

03.06.2020 16:09   -

З 3 червня в Україні введено в обіг монети номіналом 10 гривень.

Відсьогодні обігові 10-гривневі монети є дійсним платіжним засобом на території України. Ними можна вільно розрахуватися в торговельній мережі або здійснювати операції в банках. Вони поступово замінять у обігу банкноти номіналом 10 гривень“, – йдеться у повідомленні на сайті НБУ.

Метою запровадження такої монети є оптимізація банкнотного ряду гривні і скоро дана монета повністю має замінити паперову банкноту. В той же, час, і монети, і паперові банкноти будуть однаково використовуватись для здійснення платежів, а банк вилучатиме старі банкноти поступово.

Ми подбали про максимальний комфорт під час уведення в обіг монет номіналом 10 гривень. Громадянам не потрібно спеціально обмінювати 10-гривневі банкноти на ці монети. Вони зможуть розраховуватися одночасно і новими монетами, і банкнотами. Банкноти номіналом 10 гривень, як і раніше, залишаться платіжним засобом, вони перебуватимуть у обігу, але через деякий час зникнуть у результаті природнього зношення й будуть замінені обіговими 10-гривневими монетами“, – зазначають в НБУ.

На реверсі монети зображено українського гетьмана Івана Мазепу.