На Землю впало з космосу Мерло

20.01.2021 14:34   -

Дванадцять пляшок вина, які сміливо вирушали туди, куди ще не їздило французьке вино, повернулися з Міжнародної космічної станції, заради дослідження космічних впливів на смак вина. Відправники планували побачити, як майже нульова гравітація могла вплинути на божественний напій. Незвичайний вантаж – разом із 320 лозовими тростинами з французького регіону – знаходився на борту Dragon SpaceX, коли цього тижня він приводнився в Атлантичний океан, повернувшись з орбітальної дослідницької платформи, – розповідає slashgear.

На жаль, для космонавтів, які там перебували, це не було задоволенням – вони його не куштували. Перебування вина на станції було організовано компанією Space Cargo Unlimited, метою якої є вивчення того, як космос може псувати та покращувати вироби сільського господарства.

Ретельно упаковане вино – кожна пляшка, вкладена всередину сталевого циліндра, щоб запобігти розбиттю – залишалося закупореним на борту орбітальної лабораторії. Space Cargo Unlimited, люксембурзький стартап, який стоїть за експериментами, хотів, щоб вино витримало там цілий рік.

Десяток пляшок і лози – половина з яких була Мерло, а половина Каберне Совіньйон – здійснили подорож до МКС наприкінці 2019 року, стартувавши в листопаді. Space Cargo Unlimited, організатор експерименту, зберігав зразки аналогічних вин на Землі, щоб мати порівняльний контроль. Наступним кроком у цьому процесі є перевезення космічних мандрівників назад до Франції, де вони будуть проаналізовані в Інституті наук де ла Вінь та дю Він (ISVV), дослідницькій лабораторії вина в Університеті Бордо.

Що саме можна знайти, на цьому етапі незрозуміло, але стартап очікує виявити ознаки того, як низька орбіта Землі та мікрогравітація можуть вплинути на ріст рослин тощо.

 “На низькій орбіті Землі клітини, що піддаються майже нульовій гравітації (мікрогравітації), зазнають впливу фізичних змін, що відбуваються в цьому унікальному середовищі, яке неможливо відтворити на Землі”, – заявляє компанія. 

“Ці зміни включають втрату конвекції, що залежить від сили тяжіння, незначний гідродинамічний зсув, підвищену текучість мембрани та відсутність седиментації”.

Сільськогосподарська наука є головною метою, наголошує Ніколас Гом, генеральний директор та співзасновник компанії, хоча він визнає, що проби вина будуть цікавими. Він буде всього серед кількох щасливчиків, куштуючи ковток вина із космосу.

“Наша мета полягає у вирішенні питання про те, яке ми завтра матимемо сільське господарство, чи буде воно органічним і здоровим, здатним годувати людство, і ми вважаємо, що космос має ключове значення”, – сказав Гом.

Зі зміною клімату такі сільськогосподарські продукти, як виноград, повинні будуть адаптуватися до більш жорстких умов. Через серію космічних експериментів Space Cargo Unlimited, зокрема із лозою, сподівається взяти вивчене, перебування рослин у невагомості, і перетворити їх на міцніші та витриваліші рослини на Землі.

Є ще одна перевага. Гом очікує, що майбутні дослідники Місяця і Марса захочуть насолодитися деякими задоволеннями Землі. Є сподівання, що подібні дослідження можуть відкрити щось нове як для сільського господарства, так і для охорони здоров’я. Місія WISE, має на меті дослідити, як такі фактори як експресія та мутація генів, можуть, серед іншого, формувати успіх різних культур.

Вино, яке провело 438 днів та 19 годин на Міжнародній космічній станції, буде випробувано як науково, так і більш традиційно. Space Cargo Unlimited прагне провести приватну дегустацію в березні, щоб побачити, як перебування вина в мікрогравітації могло вплинути на його смак.

Хоча астронавти МКС, можливо, не мали можливості такого експерименту, вони брали участь в іншому дослідженні, пов’язаному з продуктами харчування, які повернулись на капсулі Dragon місії SpaceX CRS-21. Прийнятність їжі, втома від меню та відраза – в місіях МКС розглядали, як привабливість їжі змінювалася з плином часу протягом довготривалих місій, перевіряючи теорію, чи дійсно астронавтам подобається їжа, чи може відраза сприяти втраті маси тіла, а з часом мати несприятливі наслідки для здоров’я, коли астронавти стикаються з обмеженим меню.