Демократи за крок до більшості в Сенаті США, який судитиме Трампа за підбурювання до штурму Капітолія

20.01.2021 12:05   -

Держсекретар Джорджії засвідчив результати двох виборів до Сенату США, відкривши шлях для складання присяги Рафаелем Уорноком і Джоном Оссоффом, а відтак демократам взяти під контроль палату, – повідомляє washingtonpost.

Вони вступлять на посаду саме тоді, коли Сенат вирішує, чи засуджувати президента Дональда Трампа в процесі імпічменту за підбурювання до смертоносного штурму Капітолію США, і саме тоді обраний президент Джо Байден вступить в права президента після інавгурації. 

Сертифікація держсекретарем Бредом Раффенспергером офіційно закріплює перемоги Уорнока та Оссоффа над їхніми опонентами-республіканцями в другому турі, який відбувся 5 січня. Келлі Леффлер і Девід Пердью, обидва республіканські сенатори поступилися новообраним демократам, а вони були одними з найближчих союзників Трампа в Сенаті.

Як тільки Уорнок і Оссофф присягнуть, у Сенаті станеться паритет між представниками двох партій – 50-50, що дасть новообраній віце-президентці Камалі Гарріс вирішальний голос, для демократів.

Це означає, що демократи контролюватимуть як Білий дім, так і обидві палати у Конгресі вперше за останні 10 років, хоча демократична більшість у нижній палаті й дещо скоротилася на листопадових виборах.

У втраті обох-республіканців від штату Джорджії звинувачують президента Трампа, який програв в штаті Байдену, а потім ще й тиснув на владу штату, аби не визнавали перемоги Байдена.

Уорнок стане першим афроамериканським сенатором від Джорджії, тоді як Оссофф буде першим єврейським сенатором штату і наймолодшим членом Сенату. Їхні перемоги започаткували роздільний та затяжний виборчий цикл, який вніс сейсмічні зрушення в політику Джорджії та зробив колись надійно червоний штат ключовим полем битви.

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу 800.jpeg

У листопаді Байден став першим кандидатом у президенти від демократів, який обіймав штат з 1992 року, тоді як Уорнок і Оссофф – перші демократи, які виграли вибори до Сенату США в Джорджії з 2000 року.

Під час своїх перегонів за спостереженнями на національному рівні Уорнок та Оссофф отримали вигоду від брехливих атак Трампа на результати виборів у Джорджії, що сприяло зниженню явки республіканського електорату, а також інтенсивних мобілізаційних зусиль з боку демократичних організаторів.

На додаток до розгляду питання про засудження Трампа у процесі імпічменту, Сенат також затвердить нового президента і розпочне розглядати перші законодавчі пропозиції від нової адміністрації. Нещодавно Байден оприлюднив план протидії коронавірусу на 1,9 трильйона доларів, метою якого є введення 100 мільйонів вакцин до 100-го дня його управління та надання ще одного раунду економічної допомоги.