На виборчі дільниці 31 жовтня пускатимуть винятково з COVID-сертифікатом про вакцинацію або ПЛР-тестом

30.10.2021 08:57   -

Під час позачергових виборів мера Харкова до дільниць пускатимуть виключно громадян, які вакциновані або мають негативний тест на коронавірус, – заявив глава комітету Ради з питань здоров’я нації Михайло Радуцький.

Він зазначив, що відповідно до закону, виборців перевірятимуть на наявність сертифікату про вакцинацію або ж ПЛР-тесту, чи тесту на антиген.

«За законом мають перевіряти. Або COVID-сертифікати, або ПЛР-тести чи тести на антиген», — заявив глава комітету.

У неділю, 31 жовтня, майже через рік після смерті Геннадія Кернеса у Харкові пройдуть вибори мера. Головні кандидати на це місце — Михайло Добкін та чинний в. о. мера Ігор Терехов.

Також проміжні вибори до Верховної Ради пройдуть в округах № 183 на Херсонщині та № 197 на Черкащині.

В Україні почастішали випадки придбання підроблених міжнародних свідоцтв про вакцинацію та довідок про протипоказання до щеплення, зокрема у Харківській області викрили ділків, які підробили понад 40 тисяч ПЛР-тестів та COVID-сертифікатів.

22 вересня Кабмін підтримав посилення відповідальності у вигляді штрафів і позбавлення волі за підробку документів про вакцинацію.

В Україні вже найближчим часом можуть втричі посилити покарання для людей, які виготовляють або користуються підробленими COVID-документами.

Про це заявив глава парламентського комітету з питань здоров’я нації Михайло Радуцький:

«Якщо це багаторазове порушення щодо фальсифікації документів — до 8 років позбавлення волі. Це що стосується людей, які виготовляють», — розповів він.