На території РФ закриваються всі регіональні представництва США, лишається тільки московське посольство

20.12.2020 01:42   -

Адміністрація Трампа повідомила Конгрес, що має намір закрити два останні консульства США в РФ.

Минулого тижня Державний департамент заявив депутатам, що назавжди закриє консульство у місті Владивосток на далекому сході РФ і тимчасово припинить роботу в консульстві в Єкатеринбурзі на схід від Уральських гір, – повідомляє Associated Press.

Повідомлення було надіслане Конгресу 10 грудня, але на той час йому було приділено мало уваги. Цей час передує трьом дням публічної новини про головне – підозрюване вторгнення російських гакерів в урядові та приватні комп’ютерні системи США, що викликало серйозні побоювання щодо кібербезпеки.

У повідомленні департаменту Конгресу, копію якого отримала агенція Associated Press, йдеться про закриття через обмеження, запроваджені російською владою в 2017 році щодо кількості американських дипломатів, яким дозволено працювати в країні.

Ці кроки є “відповіддю на поточні кадрові виклики представництва США в РФ після накладеного Росією кадрового обмеження на дипломатів США в 2017 році та наслідків тупикової ситуації з Росією щодо дипломатичних віз”, – йдеться в повідомленні.

Після закриття єдиним дипломатичним об’єктом, який США матимуть у РФ, буде посольство в Москві. РФ розпорядилася закрити консульство США в Санкт-Петербурзі в 2018 році після того, як США розпорядились закрити консульство РФ в Сіетлі внаслідок отруєння екс-російського шпигуна у Великобританії.

Консульство у Владивостоці було тимчасово закрито в березні через пандемію коронавірусу, і працівники там уже почали вивозити чутливе обладнання, документи та інші предмети. В консульствах у Владивостоці та Єкатеринбурзі працюють загалом 10 американських дипломатів та 33 місцеві співробітники.

Точні терміни закриття ще не визначені. Згідно з повідомленням, американський персонал повинен бути переселений до посольства в Москві, тоді як місцеві жителі будуть звільнені. Департамент підрахував, що постійне закриття консульства Владивостока дозволить заощадити 3,2 мільйона доларів на рік.

Закриття консульств залишить США без дипломатичного представництва у величезній частині РФ – скрізь на схід від Москви – і створить серйозні незручності для американських мандрівників на Далекому Сході Росії, а також росіян з регіонів, які потребують візи для приїзду до США, оскільки всі консульські служби будуть здійснюватися з московського посольства.