Falcon 9 вивів на орбіту секретний супутник військово-космічної розвідки США

20.12.2020 01:06   -

19 грудня о 16:00 компанія SpaceX запустила на орбіту засекречений супутник для Національного управління військово-космічної розвідки США. Місія носила назву NROL-108, і більше про неї мало що було відомо, крім того, що корисне навантаження – менше 7 тонн.

Запуск відбувся з майданчика LC-39A космічного Центру ім. Кеннеді в штаті Флорида.

Вперше Космічні сили США зафрахтували для запуску першу ступінь ракети Falcon 9, яка була вже використовувалася раніше, отже довіра до Falcon 9 зростає.

Багаторазовий перший ступінь ракети Falcon 9 успішно приземлився за 8 хв 15 с після старту ракети. За інформацією компанії-розробникаракети SpaceX,керовану посадку було здійснено на космодромі у Флориді.

На цей раз компанія здійснила посадку відпрацювала щаблі не на платформу в океані, а на наземну майданчик LZ-1 в 14 км від місця старту. З цього також можна зробити певний висновок про вантаж і його орбіту.

На борту, ймовірно, був один апарат, дані про який відсутні у вільному доступі, як і характеристика цільової орбіти. Трансляція була перервана відразу після посадки першого ступеня. Іноді засекречені супутники виявляють астрономи-аматори, а розрізнені витоки інформації дозволяють зробити в загальних рисах висновки про приналежність апаратів до того чи іншого проєкту.

Стулки обтічника пробували зловити в 328 км від місця старту. На обтічник припадає приблизно 10% вартості ракети – близько шести мільйонів доларів з ~ $ 62 млн. Результат поки невідомий.