На посаду мера Дніпропетровська не зареєструвався жоден кандидат

22.09.2015 10:19   -
Автор:

Експерти проекту «Моніторинг фінансування виборчих кампаній» у Дніпропетровську нагадали, що офіційно ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення строків, визначених Законом України «Про місцеві вибори», заборонене. Однак, передвиборча кампанія та агітація де-факто у Дніпрі розпочалися ще у серпні. І це є порушенням чинного законодавства.
Про це пише видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на ДОО НСЖУ.
«Згідно зі ст. 35 Закону України «Про місцеві вибори», висування кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови розпочинається за 34 дні до дня голосування, тобто з 21 вересня 2015р. На даний час відомості про реєстрацію кандидатів на посаду міського голови м.Дніпропетровськ відсутні. Втім кількох кандидатів дніпропетровці вже точно знають. До того ж, частиною 6 статті 54 цього закону передбачено, що передвиборна агітація повинна здійснюватись за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів. Використання для передвиборної агітації коштів з інших джерел заборонено.
В той же час ми спостерігали, що основні фаворити передвиборчих перегонів на посаду міського голови Дніпропетровська з офіційним стартом передвиборчої кампанії не зняли свою візуальну рекламу. Відповідно, до 21 вересня виготовлення та розміщення агітматеріалів було здійснене не за рахунок виборчих фондів, а отже має невідоме, тіньове походження. Цей факт свідчить не тільки про порушення Закону України «Про місцеві вибори», а й Конституції України, оскільки порушує принцип рівності можливостей участі у виборчому процесі», – зауважив голова Дніпропетровської обласної громадської організації «Дніпропетровський координаційно-експертний центр з питань регуляторної політики» Олексій Андреєв.
Нагадаємо, про свої мерські амбіції вже заявили Олександр Вілкул, Борис Філатов, Загід Краснов, Максим Курячий, Вадим Шебанов, Галина Булавка, Віктор Марчерченко, Анатолій Крупський. Також можливими кандидатами є Олексій Чеберда та Іван Ступак.
Читайте також: Передвиборча кампанія у Дніпрі почалась з масових порушень законодавства, – експерт