На освіту та спорт у Дніпрі у 2017 році планують витратити біля 2,7 млрд грн

13.11.2016 12:00   -
Автор:

Комісія Дніпровської міської ради з питань бюджету, фінансів та місцевого самоврядування продовжує публічне обговорення проекту міського бюджету на наступний рік. 11 листопада заслухали департамент гуманітарної політики. Представники департаменту розповіли про обсяг видатків, необхідний наступного року для фінансування сфер освіти, спорту, культури та молодіжної політики. Департамент потребує найбільших обсягів фінансування. У проекті бюджету для нього закладається 2 млрд 690 млн грн.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на прес-службу міськради.
«Комісія попросила профільні підрозділи надати детальну інформацію про плани проведення капітальних ремонтів, зокрема у школах, садках, спорудах галузі культури, спорту тощо. Маючи повну інформацію, депутати вже дивитимуться і вноситимуть, за необхідності, корективи. Загалом фінансування гуманітарного блоку складає чверть від загального бюджету міста, який на наступний рік складає 9,5 млрд грн. Бюджет складений з урахуванням мінімальної заробітної плати в 1 тис. 600 грн. Якщо ж на державному рівні буде змінений розмір мінімальної заробітної платні, то, відповідно, бюджет гуманітарного департаменту теж зміниться», – сказав голова комісії з питань бюджету, фінансів та місцевого самоврядування Артем Хмельников.
Із загальної планової цифри бюджету для гуманітарного департаменту 2 млрд 200 млн грн спрямовується на освіту. За словами начальника управління освіти Олександра Марусова, левова частка піде на фінансування захищених статей – заробітну платню та сплату за енергоносії. «У той же час близько 140 млн грн передбачено на капітальні ремонти у школах та дитсадках, близько 8 млн грн – на поточні ремонти в навчальних закладах. Наголошую, що муніципальна надбавка для працівників освіти зберігається і в наступному році», – сказав Олександр Марусов.
Щодо управління молоді, позашкільної освіти та національно-патріотичного виховання, обговорюється збільшення видатків на програми підтримки студентства, реалізацію проектів молодіжних громадських організацій, підтримку студентських гуртожитків тощо. «Загальне фінансування на 2017 рік залишається приблизно на рівні поточного року. Збільшення йде за захищеними статтями (заробітна плата, енергоносії). На 30% зросте фінансування програм. Загальний бюджет – 3,5 млн грн. Разом з тим, я, як керівник профільного управління, відстоюю збільшення фінансування програм на підтримку молоді нашого міста», – розповів начальник управління Руслан Буленок.
На спорт наступного року планують виділити 123 млн грн. Керівник профільного управління Олександр Осипов наголосив, що в першу чергу акцент зроблять на фінансуванні спортивних шкіл (їх 30), зокрема, на придбанні спортивного інвентарю, зборах спортсменів тощо. «В наступному році планується капітальна реконструкція комунального басейну «Метал», який зараз закритий. Крім того, вперше в історії міста, заплановані кошти на міські стипендії спортсменам», – додав Олександр Осипов.
Фінансування культури з міського бюджету в 2017 році може сягнути близько 200 млн грн. «Цих коштів вистачить на те, щоб існувати, але не розвиватися, тому зараз усі наші зусилля спрямовані на те, щоб довести це депутатам, оскільки культура – це та сфера, на якій не заробляють. Сподіваюся, що депутати дослухаються та підуть нам назустріч», – сказав начальник управління культури Євген Хорошилов.
Голова постійної комісії міської ради з питань освіти, культури, молоді та спорту Наталія Демідова додала, що найближчої середи на засіданні профільної комісії планується більш детальний розгляд проекту бюджету на наступний рік для департаменту гуманітарної політики з прив’язкою до всіх комунальних підприємств, які йому підпорядковуються. «Попередньо вже зараз можна сказати, що бюджет департаменту на 2017 рік на 15% більший за поточний», – наголосила Наталія Демідова.