На Московщині знову підгорає після нагадування про Тартуський мирний договір

03.01.2021 12:47   -

Президент Рійгікогу Хенн Пиллуаас (EKRE) виступив зі своїм щорічним новорічним зверненням, де, між іншим, нагадав, що Тартуський мирний договір між РРФСР і Естонією, як і раніше має юридичну силу, -повідомляє news.err.ee.

А в Москві почали казитися заявляючи, що таку риторику Таллінна можна розцінювати як спробу посягання на територіальну цілісність РФ, а це підпадає під відповідну норму Кримінального кодексу і загрожує реальним позбавленням волі.

Цьогоріч Хенн Пиллуаас вже здійняв цілу хвилю обурення у Кремлі, коли почав вимагати у Росії міста Івангород і Печори. Заява, яка виглядає як тролінг, насправді є офіційною позицією Естонії. Відносини з РФ ще більше ускладнює українське питання – балтійська країна підтримує абсолютно всі санкції щодо РФ за війну на Донбасі й анексію Криму.

Деякі цитати з промови Голови Рійгікогу (вищий представницький і законодавчий орган влади в Естонії) Хенн Пиллуаас.

“Останній рік – 2020 – був важким і несхожий на будь-який, який ми бачили раніше.

2 лютого ми святкували сторіччя Тартуського мирного договору, за яким Росія визнала незалежність та недоторканість Естонії на вічні віки. На той час кордон між Естонією та Росією був позначений, і згідно з міжнародним правом він існує і сьогодні.

Ми були дуже активними у зовнішній політиці. Як непостійний член Ради Безпеки ООН, ми твердо підтримуємо права людей Білорусі та підтримуємо Україну в її зусиллях припинити агресію, спрямовану проти неї. Інші наші заходи також показали, що ми заслужили членство. Наші відносини та співпраця з нашими союзниками як в НАТО, так і в інших міжнародних організаціях були чудовими.”

У неділю в Естонії відзначається 101-а річниця перемир’я, яке закінчило естонську війну за незалежність (1918–1920 рр.), І це день національного прапора, який вшановує пам’ять усіх, хто загинув в боротьбі за свободу Естонії.

Цьогорічний день пам’яті припадає на 101-у річницю закінчення війни після перемир’я, яке розпочалось о 10:30 3 січня 1920 року.

Понад 6 тисяч естонців втратили життя в ході війни, яка розпочалася в листопаді 1918 року, з них 3588 – безпосередньо в бою. У цей день також побачать вінки та свічки, встановлені на пам’ятниках війни за незалежність, могилах та інших місцях, – інформує news.err.ee.