На Дніпропетровщині провалили ініціативи з підтримки ветеранів та переселенців

06.11.2019 16:00   -
Автор:

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МТОТ) не забезпечило ефективного управління коштами гранту Міжнародного банку реконструкції і розвитку (МБРР), та не завершило вчасно реалізацію 10 пілотних субпроектів у постраждали від збройного конфлікту громадах. Про це свідчать результати аудиту ефективності використання коштів державного бюджету, виділених міністерству в 2018-му – I півріччі 2019 року на пілотні заходи з реагування на проблеми для розвитку, викликані переміщенням осіб та поверненням комбатантів, повідомляє інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ” з посиланням на Рахункову палату.
МТОТ відібрало 10 пілотних субпроєктів місцевих органів самоврядування з чотирьох областей України – Харківської, Дніпропетровської, Запорізької та Миколаївської. Субпроекти ж, зокрема, передбачали відновлення інфраструктури, створення умов для надання медичних послуг, реабілітації та психосоціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та ветеранів АТО/ООС, підтримку розвитку їх підприємницького потенціалу та отримання доходу.
Кошторисна вартість субпроєктів на сьогодні становить майже 2,6 млн дол. США, з них 2 млн дол. США – за рахунок гранту та 0,6 млн дол. США – співфінансування за рахунок місцевих бюджетів, але міністерство, ініціатори та імплементатори субпроєктів не забезпечили своєчасної реалізації жодного з них у повному обсязі.
Станом на 1 липня 2019 року використано 29,9 млн грн (трохи більше 1 млн дол. США) – 52 % кошторисної вартості субпроєктів за кошти гранту. Товарно-матеріальних цінностей придбано на 20,1 млн грн (68% запланованого), лише наполовину виконані ремонтні роботи – 9,1 млн гривень. Закупівля консультаційних послуг, що є одним з основних кінцевих продуктів реалізації Проєкту, й досі знаходиться на початковому рівні – використано лише 0,8 млн грн (7 %).
Через суттєві недоліки у впровадженні субпроєктів матеріальні цінності, придбані за кошти гранту на суму 13,8 млн грн, фактично не використовуються від півроку до 11 місяців, що свідчить про нерезультативне використання коштів на їх придбання.
Фактично з травня 2019 року закупівля міністерством товарів, робіт та консультативних послуг була призупинена через фінансові та організаційні проблеми, а з кінця серпня 2019 року – й через реорганізацію МТОТ. Рахункова палата звертає увагу, що це створює ризики невиконання Проєкту у додатково визначені МБРР терміни.
Аудит встановив, що лише три субпроєкти перебувають на завершальному етапі реалізації – у м. Первомайський Харківської обл. (освоєно 94% коштів), у Сурсько-Литовській громаді та м. Кам’янське Дніпропетровської обл. (93% та 79% відповідно).
Соціально-економічними наслідками нереалізації субпроектів у встановлені терміни стали, зокрема, незабезпечення учасників АТО/ООС, ВПО, ветеранів війни послугами медичної та фізичної реабілітації; ненадання психологічної допомоги; невирішення соціальних проблем, незабезпечення потреб таких осіб щодо працевлаштування, започаткування підприємницької діяльності, що сприяло б підвищенню їх життєвого рівня, соціальної та професійної адаптації.