На Дніпропетровщині деякі кандидати в нардепи займаються плагіатом

14.10.2014 18:00   -
Автор:

На Дніпропетровщині деякі кандидати в народні депутати України були помічені у плагіаті при розробці своїх виборчих програм. Про це повідомляє інтернет-видання “ГЛАВНОЕ”.
Такі дані оприлюднила компанія Promedia Consulting, яка провела дослідження змісту передвиборних програм кандидатів в народні депутати за одномандатними мажоритарними виборчими округами на позачергових виборах народних депутатів України 2014 року.
А саме було проаналізовано наявність в політичних програмах кандидатів плагіату (запозичень тексту з виборчих програм інших кандидатів або тексту програм політичних партій) та самоплагіату (запозичення з власних програм, з якими кандидати балотоувалися раніше). Показано, що більше третини виборчих програм включають від 25% та більше невласного тексту.
Методологія:
Усі виборчи програми було завантажено з офіційного сайту Центральної виборчої комісії 2 жовтня 2014 року.
Програми було переведено в звичайний текстовий формат (plain text) та порівняно із текстами:
виборчих програм кандидатів на пост Президента України (1998, 2004, 2010 роки),
програмами кандидатів в народні депутати України, яких було обрано в 2002 році,
програмами кандидатів в народні депутати України, які балотувалися по одноманадатним мажоритарним округам в 2012 році,
програмами політичних партій на виборах народних депутатів (2002, 2006, 2007, 2012 роки, 2014 роки).
При порівнянні текстів ігнорувалися знаки пунктуації, цифри, та регістр літер. Кожні програми порівнювалися попарно. Аналізувалася наявність ідентичних фраз, які складалися не мешн з 6 слів. В результаті порівняння відбиралися пари програм, які включали запозичення не менше ніж з 20 слів.
У звіті для кожного з кандидатів в депутати відбирався відповідний текст, з якого було здійснено найбільше запозичення. Величину такого запозичення виражено в процентному відношенні від тексту передвиборної програми кандидата.
Застереження
В рамках аналізу було виявлено, що на момент завантаження програм невелика кількість з них ще не була опублікована на сайті, також невелика частина була завантажена у якості картинок, блок-схем, порожніх файлів тощо, що виключало подальшу можливість їх оперативної обробки.
Треба також відзначити, що зазначене попарне порівняння нездатне оцінити кількість плагіату у випадку, коли передвиборну програму складено з різних текстів. Тобто кінцева оцінка кількості плагіату може бути дещо заниженою
Результати
Середня оцінка кількості плагіату у передвиборних програмах складає 31%. Гістограму розподілу наведено на малюнку.

Для партій, які висунули більше ніж 10 мажоритарних кандидатів, було побудовано боксплоти оцінки плагіату у передвиборних програмах. Показано, що програми каднидатів від партій ВО “Свобода” та політичної партії “Правий Сектор” майже не відрізняються від програм відповідних політичних партій. Найбільш унікальні програми у політичної партії “Самопоміч”, Ліберальної партії України та політичної партії “Воля”. На боксплотах межі “коробок” відзначають певну кількість політичних програм. Так 25% програм кандидатів розташовано ліворуч від “коробки”, 25% – праворуч та 50% – у самій “коробці”. Риска в “коробці” є медіаною та позначає межу в 50% кандидатів. Боксплоти наведено на малюнку.

З особливих випадків слід відзначити такі:
Кандидат Маляр Вадим Порфирович, якого висунуто від партії Сергія Тігіпка “Сильна Україна”, на 65% використав політичну програму партії “Громадянська позиція” 2014 року.
Кандидат Ричков Павло Вікторович, якого висунуто від політичої партія “Твоя Україна”, на 19% використав політичну програму партії “Правий сектор” 2014 року.
Кандидати Луневський Ігор Юрійович, Середюк Дмитро Георгійович, Самойлов Володимир Сергійович та Дешко Олександр Сергійович, яких було висунуто від політичної партії “Опозиційний блок”, запозичили від 10% до 23% з програми своїх політичних суперників – пограми політичної партії “Блок Петра Порошенка” 2014 року.
Сім кандидатів від політичної партії “Блок Петра Порошенка” використали у своїх програмах текст передвиборної програми кандидата на пост Президента України П. О. Порошенка 2014 року. Як саме потенційні народні депутати планують виконувати програму Президента – незрозуміло.
Для візуального аналізу було побудовано інтерактивну карту кількості плагіату по одномандатним виборчим округам. Основою для карти стала розроблена раніше карта моніторингово-аналітичної групи CIFRA. В інформаційному вікні відображаються суб’єкти висування кандидата, його прізвище, ім’я та по-батькові, дата народження (для точної ідентифікації кандидатів з однаковим ім’ям), процент запозичень в програмі та джерело такого запозичення.