На Дніпропетровщині викрили антиукраїнську злочинну організацію

01.06.2021 20:03   -

Співробітники СБУ у Дніпропетровській області виявили нелегальне політичне угруповання, що своєю метою ставило повалення конституційного ладу в Україні. Організатори підпільної спілки діяли під управлінням російських “патріотичних” організацій, зокрема російської ГО «Верховный Совет СССР» та в тісній співпраці з осередком російського «Международного союза советских офицеров». Члени спілки вишукували тих, хто ностальгує за СРСР і під цим прикриттям вербували громадян України для здійснення антидержавної діяльності, а також утворили своєрідне “сильне крило” організації, яке мало “вирішувати” питання.

Зловмисники – прихильники «відновлення СРСР», які хотіли посягнути на конституційний лад України. За інформацією спецслужби, місцева мешканка з «досвідом роботи» у процесах створення псевдовладних утворень залучила до участі в антидержавних заходах майже 100 осіб. Усе це – за координації російської ГО «Верховный Совет СССР». Так звана «Председатель Верховного Совета УССР» роздавала учасникам групи «справки о гражданстве СССР». Вона також проводила агітацію серед громадян із закликом взяти участь у «псевдовиборах» нових державних органів“, – йдеться у повідомленні прес-служби СБУ.

Під час обшуків правоохоронці вилучили документи спілки, списки учасників групи та докази листування її координаторів із російськими начальниками.

У межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 436-1 (виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів) Кримінального кодексу України тривають слідчі дії для встановлення всіх обставин правопорушення і притягнення до відповідальності причетних осіб.

Заходи із викриття протиправної діяльності проводило Управління СБУ у Дніпропетровській області спільно зі слідчими Головного управління Національної поліції в області за процесуального керівництва Дніпропетровської обласної прокуратури.