На Дніпропетровщині пройшов чемпіонат України з повітряних зміїв

07.12.2021 08:57   -
Автор:

23 листопада – 5 грудня 2021 р. у м. Кам’янське Дніпропетровської області відбувся Чемпіонат України з кайт-флаїнґу 2021. Кайт-флаїнґ – вид спорту, що передбачає запуск і керування повітряним змієм.

Національні змагання з повітряних зміїв як першого приватного виду спорту в Україні організовуються Українською Асоціацією Повітряних Зміїв вже вдруге.

Абсолютною Чемпіонкою України з кайт-флаїнґу – 2021 стала Альона КОМПАНІЄЦЬ з м. Херсона, яка вже має титул Чемпіонки Світу з повітряних зміїв – 2018 у номінації авторських кайтів. «Срібло» виборола Дар’я СТАРИНЕЦЬ, двічі абсолютна чемпіонка Миколаївської області. Третє місце посів Антон ГРИГОР’ЄВ зі Львова, абсолютний чемпіон України минулого року.

До суддівської колегії всеукраїнського турніру увійшли: головний суддя – Валерій Шаповалов з Кам’янського, майстер спорту з дельтапланеризму, головний тренер Національної Збірної України з кайт-флаїнґу; Павло Шмулевич з Херсона – президент Української Асоціації Повітряних Зміїв, Чемпіон Світу – 2018, капітан Національної Збірної України з кайт-флаїнґу; Леонід Бройтман з Кам’янського – віце-президент Української Асоціації Повітряних Зміїв, володар Кубку Світу – 2018.

Чемпіонат України з кайт-флаїнґу 2021 проходив в очно-заочній формі за участі 57 спортсменів із 15 областей (Херсонська, Дніпропетровська, Миколаївська, Київська, Рівненська, Львівська, Одеська, АР Крим, Донецька, Харківська, Чернігівська, Житомирська, Запорізька, Чернівецька, м. Київ). Заочна форма змагань передбачала дві можливості: 1) можливість отримати сумарний бал республіканської першості за балами цьогорічних регіональних змагань та виступів у складі обласних збірних на Кубку України з кайт-флаїнґу 2021; 2) можливість дистанційної участі – запис або трансляція відео з виконанням змагальної програми. Цьогорічні вікові категорії Чемпіонату України: діти, кадети, юніори, молодь, дорослі. Змагальні категорії: шоу-кайти, плоскі однолінкові кайти, спортивні кайти (комбіновані), родинний кайт-флаїнґ.

Чемпіонат України в Кам’янському розпочався із Другого Чемпіонату Дніпропетровської області з кайт-флаїнґу. Абсолютною чемпіонкою Дніпропетровської області з кайт-флаїнґу – 2021 стала Анна ДАРДА з м. Дніпра, студентка третього курсу Дніпропетровської академії музики ім. Глінки.

Українська Асоціація Повітряних Зміїв (УАПЗ) була заснована в серпні 2017 року організаторами та активними учасниками першого в історії України Міжнародного фестивалю повітряних зміїв Tryhutty IKF 2017.

Українська Асоціація Повітряних Зміїв – перша і єдина професійна організація, яка представляє всю Україну на міжнародному рівні у галузі повітряних зміїв. Нині до УАПЗ входять як місцеві клуби (команди), так й окремі кайт-флаєри з усіх регіонів України (крім Луганщини), закордонні українці та навіть іноземні майстри. УАПЗ є юридичною особою, має статус всеукраїнської молодіжної громадської організації.

Мета УАПЗ – промоція кайт-флаїнґу як першого приватного виду спорту в Україні через змагання, конкурси, майстер-класи, розробку власних моделей повітряних зміїв, регіональні івенти та міжнародні фестивалі, а також презентація України на міжнародному рівні.