МЗС Узбекистану заявило про підтримку суверенітету України

17.03.2022 11:20   -

Міністр закордонних справ Абдулазіз Камілов, виступаючи на 24-му пленарному засіданні Сенату Олій Мажліса Узбекистану, відповів на питання щодо ситуації в Україні, – повідомляє Газета.uz.

«По-перше, ситуація навколо України викликає серйозне занепокоєння в Узбекистані. По-друге, ми прихильники того, щоб мирним шляхом знайти рішення у цій ситуації та врегулювати конфлікт політико-дипломатичними засобами. Але для цього насамперед необхідно негайно припинити військові дії, насильство», — заявив Абдулазіз Камілов.

Глава МЗС наголосив, що Узбекистан має історично традиційні всебічні зв’язки і з Росією, і з Україною. Тому країна планує продовжити взаємовигідну співпрацю з ними, виходячи з національних інтересів, оскільки Росія – провідний торговий партнер Узбекистану.

Абдулазіз Камілов запевнив, що Узбекистан обов’язково ще надасть гуманітарну допомогу Україні. Раніше посол України в Ташкенті подякував Узбекистану за надання його країні 28 тонн гуманітарної допомоги.

«Узбекистан визнає незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. Ми не визнали «Луганську та Донецьку народні республіки», — підкреслив глава МЗС.

Абдулазіз Камілов також нагадав, що згідно з зовнішньополітичною концепцією, Узбекистан не бере участі в жодних військово-політичних блоках, його військовослужбовці не залучаються до військових конфліктів за кордоном.

«Це передбачено законом, ухваленим парламентом», — зазначив він.