Московські гроші вкладені в трубу «Nord Stream 2» такі підуть “у трубу”, завдяки США

22.07.2020 12:50   -
Автор:

Росія намагається розвивати газопровід “Північний потік – 2”, щоб встановити надмірний контроль над нашими європейськими союзниками і їхнім енергопостачанням (…) Ми повинні зупинити стратегію ворожого впливу Путіна“, – написав у Twitter представник Арканзасу, який з 2011 року є членом Палати представників США, одразу після голосування в нижній палаті Конгресу. Стів Вомак – американський політик-республіканець, що важливо, адже аби набуло сили проголосоване, потрібна ще підтримка Сенату, де більшість за республіканцями, а також має підписати чинний президент – республіканець, який має очевидні симпатії до Путіна.

Санкції вводяться в рамках законопроєкту про оборонний бюджет на 2021 рік. Їх ще має схвалити Сенат і підписати президент США Дональд Трамп. Палата представників Конгресу США проголосувала за поправку, що передбачає введення санкцій щодо учасників, які допоможуть завершити будівництво газопроводів “Північний потік – 2” і “Турецький потік”.

Поправка є частиною законопроєкту про оборонний бюджет (National Defense Authorization Act, NDAA) на 2021 фінансовий рік (починається в США з 1 жовтня). Її схвалили одностайно, а це значить, що вона має двопартійну абсолютну підтримку. У поправці, зокрема, йдеться про введення обмежувальних заходів проти іноземних осіб, які значною мірою сприяють продажу, оренді або наданню суден для укладання труб, призначених для будівництва зазначених трубопроводів.

15 липня глава Держдепартаменту США Майк Помпео вже попередив, що учасники проєкту з будівництва “Північного потоку – 2” підпадуть під закон CAATSA : “Це – чітке попередження, що США не толеруватимуть компанії, які допомагають та підтримують російські проєкти зі згубним впливом. Виходьте з них зараз або ви ризикуєте зіткнутися з наслідками“.

Для довідки: CAATSA – Закон протидії Америці протилежним санкціям (CAATSA) – федеральний закон Сполучених Штатів, який запровадив санкції проти Ірану, Північної Кореї та РФ. Законопроєкт було прийнято 27 липня 2017 року в Сенаті, 2 серпня 2017 року президент Дональд Трамп підписав закон, заявивши, що вважає його “серйозно недосконалим”.

Санкції стосуються скандального газопроводу, який здатен позбавити Україну заробітку від транзиту, а найголовніше – це небезпека масштабного вторгнення московщини, яка вже не залежатиме від українського транзиту, а напряму постачатиме газ до європейських споживачів, які майже цілком залежатимуть від енергоносіїв агресора, а тому не зможуть адекватно та жорстко реагувати на такі дії.

«Північний потік-2» (англ. «Nord Stream 2») — мав бути прокладений дном Балтійського моря паралельно з  “Північним потоком”, проєкт магістрального газопроводу (дві труби) з РФ до Німеччини через Балтійське море довжиною 1234 км. (2468 км. за двома ниткам), всього 5 ділянок: російська ділянка (118 км.), фінська (374 км.), шведська (510 км.), данська (147 км.), німецька (85 км.) 15 травня Німеччина відмовила проекту «Північний потік-2» у звільненні від Газової директиви ЄС. Згідно з директивою, російський Газпром після завершення будівництва зможе використовувати трубопровід тільки на 50 %. Решту потужностей мають отримати інші постачальники.

Автор – Боніфацій