Морська піхота матиме українську бронетехнику

04.01.2021 18:45   -

Командувач Військово-морських сил України контрадмірал Олексій Неїжпапа розповів про вже зроблене й про плани на майбутнє.

На посаді він з червня, відтоді — із врахуванням протипандемічних обмежень — провели низку міжнародних військових навчань із залученням корабельно-катерного складу українського військового флоту, ВМС ЗСУ прийняли на озброєння береговий ракетний комплекс РК-360МЦ «Нептун».

НАВІТЬ ОДИН ДИВІЗІОН РАКЕТНИХ КОМПЛЕКСІВ «НЕПТУН» МОЖЕ СТАТИ ЗАПОБІЖНИКОМ  ВІД РОСІЙСЬКОГО НАПАДУ — ЕКСПЕРТ |

Також були досягнуто принципові перспективні домовленості з іноземними партнерами тощо. Результати переговорів, угод, контрактів, як очікує Олексій Неїжпапа, можна буде побачити у 2021 році.

Розповідаючи про технічне переоснащення підрозділів морської піхоти, що перебувають на передовій, командувач ВМС, зокрема, зазначив:

На початку грудня ми провели випробування бронетранспортера БТР-4Е з покращеними характеристиками (від «Харківського конструкторського бюро з машинобудування імені Морозова» — ред.). Були деякі зауваження й пропозиції з боку морських піхотинців, завод внесе корективи — й наступного року ми очікуємо поповнення цією технікою батальйонів.

За його словами, в перспективі вся українська морська піхота повинна буде перейти на єдиний зразок броньованої техніки, що дасть можливість уніфікувати їхню експлуатацію й обслуговування.

ХКБМ має контракт на 75 БТР-4Е для української армії. Крім того, завод також виготовить один командирський БТР-4К і одну ремонтно-евакуаційну машину на такому ж шасі – БРЕМ-4РМ.

За 2020 рік ХКБМ випустив для потреб ЗСУ 45 одиниць БТР-4Е і готується до виконання контракту на 10 одиниць для Національної Гвардії. Таким чином, підприємство взяло непоганий темп поставки новітніх БТР-4Е для ЗСУ, що дозволить укомплектувати частини новітніми зразками бронетранспортерів. Крім того, в Міноборони розглядають і варіант замовлення плаваючих версій БТР-4, які продемонстрували дуже непогані характеристики під час демонстраційних заїздів.

Нагадаємо, що БТР-4Е – це повністю українська розробка, яка була вперше представлена в 2006 році. Поставки цих БТР в українську армію почалися тільки після 2014 року. БТР-4Е встигли побувати в боях на Донбасі, де дуже непогано себе зарекомендували.

Також один з батальйонів морської піхоти оновив свій парк бронеавтомобільної техніки, отримавши машини «Козак».

Дарма відмінили військових на похороні Кернеса. Де під хатою "козак" там  Усюди Україна. [ua]

Поставка бронеавтомобілів, які добре зарекомендували себе у рейдових діях, підрозділами розвідки тощо, здійснена в рамках Державного оборонного замовлення на 2020 рік.

БТР-4Е
“Морський” БТР-4Е (зверху) відрізняється від звичайної лінійної версії (знизу) великою кількістю “поплавків”