Монобільшості свербить щось із язиком зробити, але сьогодні не вдалося, на щастя українців

16.09.2020 20:05   -

Сьогодні Верховна Рада провалила суперечливий законопроєкт, який дозволяв навчання іноземців російською мовою у вищих навчальних закладах.

За проєкт закону № 3717 сьогодні проголосували в першому читанні лише 210 нардепів (при 226 мінімально необхідних). З них 173 – від “Слуги народу” (з 219 присутніх на засіданні). У підсумку документ був скерований на доопрацювання.

Палкі дискусії точилися не лише в залі засідань, а й в чаті нардепів від “Слуги народу”, – ділиться ексклюзивом bykvu.

Переписку вдалося зафіксувати кореспонденту #Букв.

Переписка «слуг народу»

Вона відбувалася в офіційному чаті фракції. З неї видно, що далеко не всі “слуги народу” підтримували неоднозначний документ, який у депутатських колах називають законом про русифікацію вищої освіти.

Так, один з учасників листування назвав законопроєкт “абсолютно безпечним” і згадав про “порохоботів”, які “тупо лякають нас”.

Варто нагадати, що законопроєкт № 2362 авторства нардепа від “СН” Максима Бужанського – не менш суперечливий. Він був знятий з розгляду. Документом пропонувалося відкласти перехід на українську мову навчання вже з 1 вересня 2020 року учнів 5-11 класів, які досі навчалися російською мовою, до 2023 року.

Народний депутат від “Європейської Солідарності” Микола Княжицький заявив, що цього тижня у парламенті розглянуть чотири законопроєкти щодо обмеження вжитку  української мови.

“Закон 3717 пропонує фактично повернутися до навчання іноземних студентів російською. Таким чином ми вчитимемо симпатиків агресора, а не України”, – написав Княжицький.

Ще один законопроєкт – №3077 – авторства депутатів від ОПЗЖ Нестора Шуфрича та Василя Німченка.

Цей законопроєкт передбачає, що мовою освітнього процесу має бути не лише державна мова, але й мова “регіональна або мова меншин”.

Княжицький нагадав, що, відповідно до Конституції, питання мови можуть вирішуватись виключно законом. Крім того, в законодавстві немає терміна “регіональна мова”.

Також є ще альтернативний проєкт нардепа-“слуги” Бужанського та нардепа від ОПЗЖ Волошина.