Монобільшісті закортіло проголосувати Великого герба України

25.08.2020 16:52   -

Верховна рада України оголосила конкурс на кращий ескіз великого Державного Герба України. Нардепи підтримали відповідний проект постанови. За нього проголосували 279 парламентаріїв.

У пояснювальній записці наголошується, що досі на законодавчому рівні не визначений ескіз, опис, порядок використання та правовий захист великого Державного Герба України.

Ця постанова доручає Кабінету міністрів провести конкурс на кращий ескіз герба та у визначені строки утворити організаційний комітет, розробити та затвердити відповідні положення, а також вирішити питання щодо фінансового та матеріально-технічного забезпечення організації та проведення конкурсу, – інформує РБК.

Уряд затвердив проект Великого герба України - Укрaїнa - TCH.ua

А на сторінках BBC досліджують історію питання, яке триває від проголошення незалежності України.

У Конституції вказано що в Україні існує малий та великий герби. Малий герб затвердили ще на початку 90-х років, а от щодо великого так і не зуміли порозумітись. Нинішня спроба буде четвертою. Останнього разу уряд затверджував проєкт Великого державного герба в 2009 році, проте тоді його не підтримала Верховна Рада, розповідає BBC.

Перший конкурс на герб оголошували ще у 1993 році, а потім були сварки та скандали, адже це питання спричиняє суперечки серед експертів та політиків, навіть були пропозиції прибрати з конституції згадки про Великий герб, адже більшість країн має лише один, а у нас вже є визнаний чудовий древній герб від княжих часів Русі.

Малий герб затвердили ще постановою парламенту 19 лютого 1992 року.

Великий Державний Герб України: історія створення і доцільність ...

Коли ж в 1996 році ухвалювали Конституцію, то через брак згоди парламенту, просто вказали на існування двох гербів.

Великий герб України

Мабуть шостому президенту хоч таким чином сподівається лишитися в історії.