Монетизація пільг: про що варто знати

25.01.2020 09:15   -
Автор:

З 1 листопада 2019 року пільговики отримують гроші в якості компенсації за сплату комунальних послуг.
Проте, механізм цієї процедури зрозумілий далеко не всім, враховуючи й той факт, що пільговики отримують платіжки від постачальників послуг без зазначення пільг. Тож, спробуємо просто пояснити особливості процедури.
Видів компенсації – 2: готівкова (із перерахуванням коштів на рахунок пільговика) і безготівкова (гроші отримує Ощадбанк і сплачує їх по рахунках комунальних підприємств).
При цьому, в платіжках по комунальних послугах, що отримують пільговики, зазначається повна вартість наданих послуг, тобто – без пільг.
При безготівковій формі компенсацій по пільгах, Ощадбанк здійснює оплату комунальних послуг в певному порядку, повідомляє Сегодня. За постановою Кабінету міністрів, кошти для постачальників послуг Ощадбанк має перераховувати в установленому пріоритеті (послідовності):
– постачання теплової енергії чи газу і електроенергії на опалення
– водопостачання
– водовідведення
– електроенергія
– постачання газу для приготування їжі
– вивіз сміття
– квартплата
Тобто, якщо сума компенсації покриває лише перший вид послуг, теплопостачання, то Ощадбанк всі гроші перерахує саме за ці послуги. На решту послуг коштів уже не вистачить, тож пільговик має сплачувати за них самостійно.
Картинки по запросу соцзахист
Виходячи з цього, більш зручною для пільговика (і для самого Ощадбанку, оскільки він звільняється від необхідності вести облік коштів і сплачувати по рахунках) є саме готівкова форма отримання пільг. Отримуючи гроші на карту, пільговик самостійно може контролювати свої витрати, відслідковувати рух коштів та сплачувати гроші туди, куди вважає за потрібне.
Для того, щоб отримувати компенсацію в готівковій формі на банківську карту, пільговику необхідно звернутися до управління соціального захисту за місцем проживання і надати перелік документів:
– заяву на отримання компенсації в готівковій формі
– номер рахунку пільговика, на який мають надходити кошти (треба взяти в банку)
– паспортні дані
– ідентифікаційний код
Нагадаємо, що з 1 січня 2020 року Уряд дозволив перехід на готівкову форму монетизації пільг у будь який час.
Днепр.Главное