Могили наших воїнів тепер будуть під державним захистом

21.10.2020 15:22   -

Про законопроєкт Кабінет Міністрів України щодо визначення правового статусу Національного військового меморіального кладовища повідомляє сайт Верховної Ради України.

Планується, що витрати на поховання померлих на території Національного військового меморіального кладовища також здійснюються за рахунок коштів Державного бюджету України відповідно до закону.

Утримання в належному стані та охорона такого кладовища забезпечується за рахунок коштів держбюджету, разок намогильних споруд та меморіальних табличок на військовому кладовищі затверджує уряд України.

Уряд підтримав створення Національного військового кладовища

Передбачається, що у разі осквернення могил чи намогильних споруд відшкодування матеріальних збитків здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України з наступним їх відшкодуванням за рахунок винних осіб згідно із законом.

Як наголошується в пояснювальній записці, Національне військове меморіальне кладовище є об’єктом права державної власності та не підлягає приватизації або передачі в оренду.

Питання про відведення земельної ділянки для розміщення на ній Національного військового меморіального кладовища вирішується відповідно до Земельного кодексу України, а будівництво  здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету.

Раніше, як ми знаємо, поховання загиблих воїнів не було до кінця впорядковано і все залежало від місцевої влади. Наприклад у нас в Дніпрі були надгробні пам’ятники виконані в одному, європейському стилі. Було, завдяки місцевій патріотичній владі, створено єдиний меморіальний комплекс упізнаних і неупізнаних бійців, який утримується за рахунок місцевого бюджету.

У Дніпропетровську невпізнаних бійців ховають у європейському стилі - фото 1
Меморіал пам’яті загиблим на російсько-українській війні з 2014 року
Краснопільське кладовище - Релігійна правда
На Краснопільському кладовищі поховано більше 300 загиблих безіменних і опізнаних бійців