Moderna підтвердила високу ефективність своєї вакцини

14.04.2021 10:04   -

Американська біотехнологічна компанія Moderna заявила, що її вакцина проти коронавірусу ефективна на 90%, – повідомляє сайт компанії за результатами отриманих під час третьої фази клінічних випробувань за участю понад 30 тисяч осіб.

«Рівень захисту від зараження коронавірусом становить 90%, а захист від важких випадків захворювання COVID-19 перевищує 95%», — йдеться у повідомленні.

Також зазначається, що антитіла проти коронавірусу залишаються в організмі людини через 6 місяців після введення вакцини.

«Розпад антитіл оцінювався із застосуванням двох підходів і спостерігався в пацієнтів із COVID-19, що одужують, через 8 місяців після появи симптомів», — додали науковці.

Побічні реакції, про які повідомлялося в клінічному дослідженні після введення вакцини Moderna COVID-19, включають біль у місці ін’єкції, втома, головний біль, міалгія, артралгія, озноб, нудота / блювота, набряк / болючість пахвових западин, лихоманка, набряк у місці ін’єкції, і еритема в місці ін’єкції.

У березні медики повідомили про виявлення віддалених побічних ефектів у вакцини від коронавірусу компанії Moderna — зокрема у 12 пацієнтів після першої дози у діапазоні від 4 до 11 днів з’явилися шкірні.

Окремо компанія запевнила, що випадки тромбозу венозного синусу головного мозку (CVST) у людей не пов’язані з введенням цієї вакцини.

30 листопада Moderna оголосила остаточні результати третьої фази випробувань своєї вакцини Тоді ефективність становила 94,1%. Вакцина може зберігатися у звичайному домашньому або медичному холодильнику до 30 днів і не втрачати своїх властивостей.

Раніше в Moderna запевнили, що, за результатами попередніх досліджень, їхня вакцина залишається ефективною проти нових штамів коронавірусу.