Міськрада запропонувала проект щодо зменшення місцевих податків та зборів

14.01.2015 14:47   -
Автор:

Обговорити з громадськістю проект рішення щодо зменшення місцевих податків та зборів. Відповідне доручення робочій групі з розробки проекту документу дав в.о. міського голови Максим Романенко. У зазначеному проекті рішення запропоновано змінити місцеві податки на 2015 рік, зокрема, зменшити податок на житлову і комерційну нерухомість.
Про це повідомляє видання “ДНЕПР. ГЛАВНОЕ“.
«Максимальну ставку, яку запропонувала Верховна Рада – це 2% від мінімальної заробітної плати за 1 метр квадратний загальної площі житла, що перевищує 60 квадратних метрів. Цю ставку робоча група пропонує скоротити в 20 разів – до 0,1% і при цьому збільшити неоподатковану площу житла до 85 квадратних метрів для квартири і до 300 квадратних метрів – для житлового будинку, тобто більшості дніпропетровців не доведеться платити відповідний податок. Також пропонуємо зменшити ставку оподаткування для комерційної нерухомості від максимально запропонованої до 0,5% та 0,25% в залежності від її розташування у центрі чи на околиці міста», – сказав заступник начальника управління корпоративних прав Сергій Нікітін.
Він зазначив, що на рівні минулого року залишиться плата за користування земельною ділянкою і для пересічних містян, і для комерційних та промислових підприємств.
Читайте також: Ирина Зайцева предлагает днепропетровчанам обсудить местные налоги
Такі місцеві податки як туристичний збір, збір за місця паркування та єдиний податок пропонується залишити без змін.
«Ми не стали переглядати існуючі фіксовані ставки єдиного податку фізичних осіб-підприємців, туристичний збір та збір за паркування машин. Транспортний податок вводимо як запропонувала Верховна Рада, оскільки він є обов’язковим, а саме за легковий автомобіль до 5 років з об’ємом двигуна понад 3 тисячі кубічних см. на рік доведеться платити 25 тисяч гривень. Нововведенням є акцизний податок для підакцизної групи товарів (алкоголь, тютюн) у розмірі 5% від вартості їх реалізації через роздрібну торговельну мережу. Цей податок теж встановлений Верховною Радою і не може переглядатися місцевою радою», – зазначив заступник начальника управління ринків, місцевих податків і зборів міської ради Борис Невдаха.
«У розробленому проекті рішення ми не збільшили ставки оподаткування, а навпаки значно їх понизили, деякі збори залишили на рівні минулого року. Спільно з громадськістю і депутатами ми обговоримо цей проект рішення. Сподіваємося, що його підтримають, оскільки він захищає інтереси підприємців і звичайних дніпропетровців», – зазначила заступник міського голови Ірина Зайцева.
За інформацією фінансово-економічного департаменту міської ради, від місцевих податків і зборів у 2015 році до міського бюджету прогнозується надходження понад 900 мільйонів гривень.
З 1 січня набув чинності Закон України щодо змін у Податковому Кодексі України. Упродовж 30 днів згідно із законодавством міська рада повинна ухвалити місцеві податки і збори. Згідно своїх повноважень міська рада має право самостійно встановлювати розмір ставок деяких податків і зборів. До місцевих податків належать єдиний податок, податок на майно, землю, туристичний збір, збір за місця для паркування машин, акцизний податок.