Міноборони України видало наказ про постановку жінок на військовий облік

23.12.2021 13:50   -

Міністерство оборони України розширило перелік спеціальностей для жінок, які мають перебувати на військовому обліку. Така практика існувала і раніше – наприклад, всім відомо, що жінки-медики давно перебували на обліку у військоматах.

Аж ось представниці жіночої статі інших професій мають на собі дізнатися, що таке військовий облік.

В наказі, що зареєстрований в Мін’юсті 3 грудня цього року, зокрема сказано наступне:

  • Затвердити Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, що додається.
  • Головнокомандувачу Збройних Сил України забезпечити у шестимісячний строк з дня набрання чинності цього наказу приведення нормативно-правових актів у відповідність із цим наказом.
  • Головнокомандувачу Збройних Сил України забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому порядку.

То які ж спеціальності маються на увазі? Насправді, перелік професій досить об’ємний – туди входять різноманітні галузі – будівництво, транпорт, хімія, біологія, металургія та навіть монтажники, такелажники, теслярі тощо. Тобто, досить складно знайти людину з професією, яка б не підлягала обліку.

Тепер життя жінок трохи ускладниться – керівників підприємств забов’язали слідкувати за виконанням наказу – вони мають перевіряти наявність військових квитків або посвідчень у жінок при прийомі на роботу, а також роз’яснити колегам про їхній обов’язок стати на військовий облік і проконтролювати його виконання ними.

Повний перелік професій з наказу – за посиланням.