Міністри оборони п’яти країн Північної Європи зробили заяву щодо ситуації навколо України

21.12.2021 17:47   -

Держави Північної Європи стривожені активністю Росії на кордоні з Україною, йдеться у випущеній сьогодні спільній заяві міністрів оборони Данії, Ісландії, Норвегії, Фінляндії і Швеції.

“Військова активність Росії, особливо виняткове нарощування військової могутності вздовж кордонів України, є тривожною подією, що може мати дестабілізуючу дію на загальне середовище безпеки”, – йдеться у документі.

У заяві сказано, що у 2019 році організація Північної співпраці в галузі оборони (NORDEFCO) створила механізм кризових консультацій із будь-якого невідкладного питання, що становить спільний інтерес. Ситуація, створена Росією поблизу кордону з Україною, була такою небезпечною, що вимагала проведення такої консультації на рівні міністрів.

“Країни Північної Європи продовжують твердо підтримувати територіальну цілісність, суверенітет і право України самостійно визначати свій зовнішньополітичний курс і курс у сфері безпеки без втручання ззовні”, – заявляють міністри оборони п’яти країн.

Вони також наполягають, що основою для вирішення конфлікту на сході України мають залишатися мінські домовленості й політичний діалог.

Окремим пунктом заявлено, що країни Північної Європи відкидають поняття “сфер впливу”, яке у своїй політичній риториці постійно використовує Кремль.

За даними розвідки, Росія може готувати нове вторгнення до України на січень. Захід загрожує їй безпрецедентними санкціями у разі вторгнення.

РФ передала США і НАТО список вимог, зокрема, вона вимагає відмовитися від розширення НАТО на схід і від військової співпраці з Україною.

У НАТО заявили, що не підуть на компроміси щодо членства в Альянсі. Росія у відповідь погрожує “воєнними кроками” .

США заявили, що у відповідь на ультиматум Росії складуть список дій РФ, що “викликають занепокоєння” .