Міністр МОН Сергій Шкарлет розказав про своє ставлення до реформ, ЗНО та українізації освіти

27.12.2020 18:29   -

Скандальний міністр освіти і науки Сергій Шкарлет дав інтерв’ю, в якому розкрив своє ставлення до ключових питань української освіти.

Зокрема, з приводу дистанційної освіти міністр зауважив, що попри всі додаткові переваги дистанційних форм навчання, вони не можуть замінити очного, адже в процесі навчання дітей і молоді важливим є живий контакт з учителем та соціалізація серед однолітків.

100%, дистанційне навчання не може зрівнятися в якості з очним. Дистанційне навчання – вимушена необхідність. Воно дозволяє в умовах пандемії не зупинити в країні повністю освітній процес, не дати дітям відстати з тих чи інших предметів. Дистанційне уроки – це елемент, один з форматів освіти. Звичайно, він ніколи повноцінно не замінить звичайне навчання“, – вважає міністр.

Міністр також розказав про плани міністерства по трансформації шкільної освіти – поруч із переліком обов’язкових предметів у школі, учням дозволять обирати деякі з дисциплін.

Українська мова і література – то, що формує національний етнос, має бути обов’язковим у будь-якій країні. Це елемент самовизначення нас як українців. Я б і математику залишив як обов’язковий предмет – вона систематизує мислення, формує логіку“, – сказав Шкарлет.

У ЗМІ було багато інформації про те, що Сергій Шкарлет виступає проти ЗНО і прагне його відмінити. Проте, сам міністр такі звинувачення заперечив.

Я завжди підтримував ЗНО, але воно не повинно бути тільки елементом вступу до університету. ЗНО – це інструмент оцінки якості знань, отриманих під час навчання на конкретній освітній програмі. За спілкуванню з роботодавцями я розумію, що їм на роботу потрібні не ті випускники, які тільки здали ЗНО, а ті, які володіють певними навичками“, – наполіг Шкарлет.

Окрім того, Сергій Шкарлет виявився прибічником українізації освіти в Україні, відзначивши, що всі українські громадяни повинні володіти українською.

Ми ж законослухняні громадяни. Якщо Верховна Рада прийняла закон, його потрібно виконувати. Венеціанська комісія зробила якісь зауваження щодо мовного закону, і я думаю, що народні депутати повинні відреагувати. Як на мене, зрадіті Україну можна будь-Якою мовою. Багато наших бійців, які воюють на Сході, кажуть по-російськи. Ми обов’язково повинні свою національну ідентичність формувати мовою, традиціями. Але угорськомовних українець, якщо це українець, нічим не гірше україномовного українця. Всі повинні знати українську мову, але ніхто не забороняє і іншими мовами користуватися“, – підкреслив Сергій Шкарлет.