Мецгер видав фірмам бізнесмена з «ДНР» кредит на 60 млн доларів грішми державного банку «Укрексімбанк»

08.10.2021 06:02   -

Третій за розміром банк України — державний «Укрексімбанк» — імовірно, видав кредит у розмірі 60 мільйонів доларів фірмам Сергія Брюховецького, який веде діяльність у «ДНР». Під заставу цих коштів заклали торговий центр SkyMall, який понад 10 років є об’єктом корпоративного конфлікту, – йдеться в розслідуванні проєкту «Схеми».

За даними журналістів, у квітні 2021 року «Укрексімбанк» видав 60 мільйонів доларів кредиту двом компаніям, власником яких є уродженець Горлівки і тесть народного депутата від «ОПЗЖ» Федора Христенка Сергій Брюховецький. За даними «Схем», його компанія «Спец-реммаш» працює і сплачує податки в «ДНР».

Як заставу кредиту Брюховецький вказав торговий центр SkyMall, який із 2010 року перебуває в центрі корпоративного конфлікту між інвестором Хіларом Тедером із Естонії (на батьківщині його судять за корупційні злочини) та бізнесменом Андрієм Адамовським із Києва. Справу розслідує Держбюро розслідувань.

Із отриманого «Схемами» кредитного договору випливає, що Брюховецький узяв кредит під заставу SkyMall для того, щоб викупити торговельний центр. Застава, як кажуть журналісти, проблемна (оскільки фігурує в розслідуванні), а сам «Укрексімбанк» постійно потребує докапіталізації.

У розмові зі «Схемами» тоді ще голова правління «Укрексімбанку» Євген Мецгер заперечив, що видавав кредити фірмам, які діють у «ДНР», але підтвердив факт видання кредиту на 60 мільйонів доларів під заставу SkyMall. Також він заперечив,

«У нас є позичальник, який придбав цей об’єкт, SkyMall, передав нам його в заставу. Ми аналізували провадження, які ще наявні між передпопереднім і передпередпопереднім власником предмету іпотеки. Тому це майнові претензії одне до одного, а не до банку, і не стосується предмету забезпечення», — сказав Мецгер.

Після цього працівники банку відібрали в журналістів техніку, стерли записане відео й заламали руки операторові. Хоча спершу установа це заперечувала, поліція порушила провадження щодо перешкоджання журналістам, а після публікування «Схемами» відновленого відео Мецгера усунули від роботи. “Мецгер склав повноваження голови «Укрексімбанку» після скандального нападу на журналістів, а його дружина заробила 580 тис. гривень в іншому державному банку”