Марш незалежності у Варшаві пройшов не без сутичок

12.11.2020 14:45   -

Під час Маршу незалежності сталися сутички з поліцією. Цьогоріч Марш незалежності, що традиційно організовують націоналісти, мав пройти у вигляді автопробігу. Але уникнути заворушень і сутичок з поліцією не вдалося, – повідомляє Polskie Radio.

Марш незалежності.  Зіткнення з поліцією, "кілька постраждалих офіцерів"
Велика група людей пішла з Рондо Дмовскієго пішки. Вони зіткнулися з поліцейськими

“У районі Рондо де Голль групи хуліганів напали на поліцейських. Були введені компактні підрозділи правоохоронців”, – повідомив штаб поліції Варшави. Факели та каміння полетіли в поліцію, кілька поліцейських дістали поранення». Незважаючи на зміну формули Маршу Незалежності на моторизовану, велика група людей вирішила йти пішки.

Учасники Маршу незалежності у Варшаві (PAP/Leszek Szymański)

Цього року у зв’язку із епідемією коронавірусу Марш незалежності вирішили провести не традиційно пішою ходою, а у вигляді авто-, мото- і велопробігу, щоб дотриматися таким чином норми соціального дистанціювання, але більша частина присутніх йшла по вулицях пішки. Після того, як почалися сутички з поліцією, організатори події прийняли рішення завчасно його припинити.

Дата 11 листопада нагадує всім полякам відновити вільну державу після 123 років полону. По всій країні люди вивішували біло-червоні прапори, щоб продемонструвати свій патріотизм у цей важливий день.
Марш Незалежності став традицією в останні роки. Марш, організований у Варшаві, викликає різні емоції. Через пандемію коронавірусу та зростаючу кількість випадків у Польщі мер Варшави Рафал Тшасковський не дав згоди на Марш Незалежності. Це рішення розкритикували учасники та політики з правлячої партії, – повідомляє sport.onet.

Фото: PAP/Tomasz Gzell
Фото: PAP/Radek Pietruszka
Фото: PAP/Radek Pietruszka

Спочатку організатори не погодились з рішенням президента столиці. Врешті-решт вони вирішили, що Марш відбудеться, але його формула зміниться.

“11 листопада – символічна дата, коли Польща відновила незалежність. Як і кожного року, ми запрошуємо всіх патріотів до Варшави, щоб разом відзначити цю особливу річницю в Марші Незалежності. Цього року, маючи на увазі безпеку наших учасників, і перш за все ветеранів, які у супроводі ми вирішили змінити форму нашого заходу. 11 листопада ми запрошуємо всіх поляків приїхати до Варшави на кільцеве перехрестя Романа Дмовського з автомобілями та мотоциклами”– було написано на офіційному веб-сайті Маршу.

 Незважаючи на зміну форми Маршу, шанувальники стікаються до столиці, що можна побачити на форумах в Інтернеті та соціальних мережах. Деякі люди не планують подорожувати на машині і хочуть традиційно прогулятися вулицями столиці.

Марш незалежності у Варшаві, 11 листопада 2020 р
День незалежності 2020 року
День незалежності 2020 року