“Lockdown” – слово 2020 року за версією Collins Dictionary

12.11.2020 17:11   -

З 2019 року Словник Коллінза зафіксував збільшення використання слова на 6000%, при цьому TikToker та Megxit посідають перше місце серед термінів, пов’язаних з коронавірусом, – повідомля The Guardian.

Lockdown, іменник, який визначив спосіб стількох життів у всьому світі в 2020 році, був визнаний Словом року за версією Collins Dictionary.

Lockdown' is Collins Dictionary Word of the Year in 2020, World News |  wionews.com

Lockdown визначається Коллінзом як “введення жорстких обмежень на подорожі, соціальну взаємодію та доступ до громадських приміщень”, і його використання шалено зросло протягом останнього року. 

Існують і інші значення терміну. Наприклад, в американському варіанті англійської мови це слово означає “надзвичайний захід безпеки, при якій укладені в’язниці замкнені в своїх камерах і позбавлені звичайних привілеїв”.

Коллінз складається із 4,5 млрд. слів, що містить письмові матеріали веб-сайтів, книг та газет, а також розмовні матеріали радіо, телебачення та розмов, зафіксував збільшення його використання на 6000%. У 2019 році було зафіксовано 4000 випадків вживання Lockdown. У 2020 році це зросло до понад чверті мільйона.

“Мова є відображенням навколишнього світу, і в 2020 році переважає глобальна пандемія”, – говорить консультант з питань мовного вмісту Коллінза Хелен Ньюстед. 

«Ми обрали Lockdown своїм словом року, оскільки воно відбиває спільний досвід мільярдів людей, яким довелося обмежити своє повсякденне життя, щоб стримати вірус. Lockdown вплинув на нашу роботу, навчання, покупки та спілкування. У багатьох країнах він підбиває підсумки року для більшості світу».

Торік словом року (а точніше словосполученням) за версією словника стало “кліматичний страйк” (Climate strike) .

У щорічному списку доповнень, що складається з 10 осіб, домінують слова та фрази, що стосуються пандемії, включаючи роботу, ключового працівника, самоізоляцію та соціальну дистанцію.

Словник Коллінза 10 найуживаніших слів 2020 року

BLM  – або Black Lives Matter – міжнародний антирасистський рух активістів, який називає своєю метою боротьбу проти насильства до темношкірого населення. Займається організацією акцій протесту, демонстрацій проти поліційного насильства та расової дискримінації в правовій системі США.

coronavirus  ( іменник ): будь-який із групи РНК-містять вірусів, які можуть викликати інфекційні захворювання дихальних шляхів, включаючи COVID-19. Так називають через їх короноподібний вигляд на електронних мікрофотографіях.

furlough ( іменник) : тимчасове звільнення працівників, як правило, тому, що для їх зайняття недостатньо роботи; ( дієслово ) тимчасово звільнити (персонал).

key worker or keyworker ( іменник, ) : працівник будь-якої з ряду професій, які вважаються надважливими для функціонування суспільства, наприклад, вчителі, поліцейські, медичні працівники, працівники магазинів, але й збирачі відходів, поштовий персонал та працівники технічного обслуговування – усі ті, хто рухає коліщата суспільства.  Це призвело навіть до бажання продемонструвати наскільки вдячні ми всі у формі оплесків з порогів та балконів, а також подяки у соцмережах.

lockdown ( іменник) : введення жорстких обмежень на подорожі, соціальну взаємодію та доступ до громадських приміщень.

Megxit ( іменник, неофіційний) : Ще один цікавий термін – “Megxit” . Це слово походить від імен герцогині Сассекської Меган і поєднання слова Brexit – вихід Великобританії з Євросоюзу. Слово “Megxit” використовувалося, коли йшлося про те, що герцог і герцогиня Сассекські у січні 2020 року вирішили скласти з себе королівські обов’язки і покинули Великобританію.

mukbang ( іменник, корейська) : відеозапис або веб-трансляція, в якій ведучий споживає велику кількість їжі для розваги глядачів. Від meogneun (їдять) і bangsong (трансляція).

self-isolate ( дієслово ): поставити себе на карантин, якщо хтось має або підозрює в себе заразну хворобу.

social distancing ( іменник) : практика дотримання певної дистанції між собою та іншими людьми з метою запобігання зараженню хворобою. Також називається: фізичне дистанціювання > соціальна дистанція або соціальна дистанція ( дієслово).

TikToker ( іменник) : особа, яка регулярно ділиться відео або з’являється у відео на TikTok.